Cont personal

Apendicita sau alarma falsa?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: apendicita  alarma  copil  operatie  dureri 
Durerile de burtica sunt frecvente la copii, iar pricinile declansarii lor sunt diverse, astfel incat este dificil sa va dati seama cand anume afetiunea este acuta si trebuie sa va indreptati de urgenta catre spital si cand alarma este un falsa.

Apendicitate este o inflamatie de origine infectioasa a apendicelui. De obicei afectiunea nu survine decat foarte rar inainte de patru ani si este mai frecventa la copiii mari si la adolescenti.

Simptomele apendicitei la copii

Primele manifestari alarmante sunt durerile intense de burta, localizate de obicei in partea dreapta a abdomenului. In unele cazuri, copilul poate resimti dureri in toata zona burticii. Acestea sunt insotite de greata si voma, de constipatie si de o febra usoara (38°-38,5°). De asemenea, cel mic poate resimti dificultati la mers.

Apendicita acuta sau cronica?

Copilul poate traversa o criza, care se identifica prin aparitia tuturor simptomelor descrise (dureri, greata, febra) sau poate maifesta dureri din cand in cand, acompaniate de obicei de greturi si o stare generala proasta.

Ce-i de facut?

Pentru a va asigura ca este vorba despre apendicita si a apela la o interventie chirurgicala, este bine sa mergeti la o consultatie cu cel mic. Medicul va examina burtica, eventual va realiza o ecografie, pentru a-si da seama daca este cazul sa se intervina chirurgical sau daca problema este alta: o afectiune urinara sau o infectie prezentand simptome identice. De asemenea, in cazul fetelor, poate fi vorba despre o durere de ovare. Nu este de ignorat nici o posibila explicatie de ordin psihologic.
In absenta unor semne clare care indica urgenta, este posibil ca doctorul sa prefere o supraveghere medicala a copilului timp de 24 de ore si sa impuna realizarea unor examene complementare care sa confirme sau sa infirme diagnosticul.

Cum decurge operatia?

Singura posibilitate de a trata apendicita (pentru a evita agravarea ei si transformarea intr-o peritonita - formarea unui abces, care se perforeaza si se scurge in abdomen) este scoaterea apendicelui.
Aceasta este o interventie benigna, realizata sub anestezie generala, printr-o incizie clasica sau printr-o laparoscopie. Copilul va ramane apoi internat aproximativ o saptamana, apoi va avea nevoie de odihna la domiciliu inca o saptamana, dupa care se va putea intoarce la scoala. Daca practica vreun sport, poate relua antrenamentele dupa o luna.Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro