Cont personal

A.B.C.-ul igienei pentru cei mici

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: igiena  copil  sanatate  spalat  lectii 
Respectarea regulilor elementare de igiena nu este in niciun caz un principiu pe care cei mici il au bine inradacinat in ADN. Cu alte cuvinte, nimeni nu se naste cu un set clar de reguli privind ingrijirea personala. Acest lucru se invata. Dar cum anume si de la ce varsta? Parintii sunt cei care decid cand cel mic este pregatit sa preia initiativa gesturilor necesare si cand sunt gata sa inteleaga de ce este nevoie de ele?

Primele lectii teoretice
In acest domeniu, practica precede teoria. De cand s-a nascut, copilasul a fost spalat in fiecare seara, i-au fost sterse sau spalate mainile inainte de masa si, de la doi anisori - sau chiar mai devreme - a inceput rutina spalarii dintisorilor de trei ori pe zi.
De la trei ani incolo insa, vine momentul discutiilor despre igiena si de stabilire a unor reguli clare impreuna cu cel mic. Copilul trebuie sa inteleaga ca este bine sa faca baie in fiecare seara, sa se spele regulat pe cap, sa-si perie dintisorii dupa fiecare masa, sa se spele pe manute inainte de a papa si dupa ce merge la toaleta...

Mami, ce este igiena?
Copilul va poate intreba de ce are nevoie de toate aceste gesturi monotone si plictisitoare, iar dumneavoastra trebuie sa aveti pregatit un raspuns elaborat. Explicati-i intai ce inseamna igiena, desigur in cuvinte pe care le poate intelege. Nu este necesar sa-i oferiti definitia de dictionar, ci sa-i amintiti ca, in mare, igiena semnifica pastrarea curateniei intregului corp: par, urechi, dinti, picioruse...
Dupa ce ati lamurit aceste lucruri, este bine sa-i precizati frecventa fiecarui gest si produsele specifice pentru fiecare ingrijire: sapunul pentru manute si fata, samponul pentru par, pasta de dinti si periuta pentru igiena dintisorilor etc.
Nu uitati sa-i spuneti ca igiena inseamna, prin extensie, si alte aspecte: curatenia hainelor, a spatiului in care traieste, a vaselor din care mananca... Totusi, pentru primele lectii practice trebuie sa mai asteptati. La trei anisori, copilul nu-si poate spala singur farfuria.

Obiceiuri sanatoase
Pentru a-i crea micutului o rutina a igienei, este bine sa stabiliti un program fix de desfasurare a gesturilor specifice si sa-i explicati importanta lor. De asemenea, puteti apela la ajutorul educatoarei sau al pediatrului, dentistului, care sa sprijine cu argumente forte necesitatea aplicarii principiilor de curatenie corporala.
In plus, chiar daca cel mic nu poate pune singur rufele la spalat, trebuie sa-l invatati sa-si puna hainele purtate in cosul cu rufe murdare, sa-si puna farfuria in chiuveta si sa-si schimbe lenjeria intima zilnic.
Incercati sa-i insuflati celui mic si notiunea de viata sanatoasa in integralitatea conceputului: alimentatie echilibrata, obligativitatea de a face miscare, curatenia si ordinea din mediul sau de viata si de lucru...


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro