Cont personal

Schimbarea domiciliului - o mica drama

autor: Echipa Gp

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: schimbare  domiciliu  drama  parinte  copil 

O casa noua, o scoala diferita, alti colegi si prieteni inseamna o schimbare totala in viata sa. Pentru unii copii, acest pas facut in necunoscut reprezinta o problema mai mare decat pentru altii. Sfaturile noastre va vor ajuta sa-i intelegeti mai bine temerile si sa evitati ca mutarea sa se transforme, dintr-o necesitate practica, intr-o trauma.

De ce ii e teama?

Orice mutare provoaca o senzatie de angoasa si neliniste, pentru ca nu este niciodata usor sa te confrunti cu necunoscutul, sa-ti pierzi dintr-o data obisnuintele si siguranta oferita de lucrurile cunoscute.
In plus, copilul are impresia ca este la indemana capriciilor parintesti si ca nu este decat un accesoriu purtat dintr-un loc intr-altul. Va considera, poate, ca dorintele sale nu sunt respectate si ca el nu are nicio putere de decizie. De aceea, trebuie sa luati in considerare si sa tratati cu seriozitate efortul pe care il cereti de la el, in conditiile in care nu pricepe motivele pentru care schimbarea este necesara. Cu cat sunteti mai optimisti si mai atenti la nevoile sale, artandu-i punctele forte ale schimbarii, cu atat il veti ajuta sa se adapteze mai rapid.

Reactii afective

In general, orice mutare este cauzata de necesitati practice. Fie ati descoperit o ocazie de neratat, fie aveti nevoie de mai mult spatiu, fie doriti sa va aflati mai aproape de locul de munca. De aceea, nu trebuie sa va invinovatiti pentru aceasta alegere, chiar daca ea este perceputa de copil ca un atentat la propriile nevoi.
Cu cat sunt mai mici, cu atat copilasii au o mai mare nevoie de repere sigure: prietenii lor, camera proprie, obisnuintele etc. Mutarea reprezinta in ochii lui o aventura inutila, chiar daca, din punctul dumneavoastra de vedere, cel mic va avea numai de castigat: o camera mai mare, camarazi noi de joaca... Chiar daca aceste argumente sunt rationale, copiii reactioneaza la schimbare intr-o maniera afectiva.

Noi repere

Nu asteptati ziua mutarii pentru a-i face cunostinta celui mic cu noul sau cadru de viata. Descrieti-i imprejurimile casei sau mergeti intr-o vizita de recunoastere, pentru a putea vedea scoala, magazinele, mijloacele de transport etc. Amintiti-i ca va putea discuta la telefon cu vechii sai prieteni si ca-i va putea chema in vizita oricand doreste. Daca este destul de mare pentru a putea merge in tabara, promiteti- ca va putea tine legatura cu acestia pe perioada vacantelor pentru a-si programa impreuna plecarea.

Pentru o deplina reusita

  • Cereti-i copilului sa se implice in decorarea casei, alegeti impreuna culoarea camerei sale, cereti-i sfatul atunci cand amplasati mobila etc.
  • Incercati sa instaurati in noua casa toate traditiile din vechiul apartament.
  • Planificati impreuna cu cel mic activitatile de mutare, pentru a-i ocupa timpul liber si a-l face sa se lege afectiv de noul sau mediu de viata.
  • Cumparati-i un animal de casa sau consola de jocuri pe care o doreste de mult.

 

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro