Cont personal

Igiena scolarilor

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: scoala  igiena  metoda  activitate  parinti 

 

Invatarea se realizeaza prin solicitarea intregului organism fiind un proces epuizant care necesita atentie, concentrare si odihna. Deoarece invatam pe tot parcursul vietii, in special in primii 18 ani de viata, ritmurile pe care ni le formam vor afecta atat cantitatea de informatii noi pe care o putem procesa cat si dispozitia si rezultatele pe care le vom avea.

Din pacate, in zilele noastre copiii nu au niciun ritm format, renuntand spre exemplu la orele de somn in favoarea altor activitati (programe de divertisment difuzate de catre  televiuziuni, internet, calculator, anturajul de prieteni etc) majoritatea ajungand sa sufere de oboseala acuta. Deficienta ritmurilor circadiene este cel mai raspandit motiv pentru rezultatele scolare scazute si lipsa de atentie si concentrare. 

Programul unui scolar

Spre exemplu, un scolar (varsta 7-8 ani) ar trebuie sa doarma 12 ore pe zi (11 ore noapte si o ora ziua). Din moment ce cursurile scoalare au loc dimineata, iar inainte de acestea este necesar si micul dejun, ora la care acestia trebuie sa adoarma este intre 19 si 20 (cu trezirea la 8 respeciv 9) decalarea se poate face dupa nevoie, dar nu mai tarziu de ora 21). In timpul zilei timpul alocat recreatiei si jocului (acumulat) este recomandat sa nu treaca de 4 ore, iar timpul alocat activitatilor fizice si intelectuale maxim 4,5 ore. Aceste valori se modifica treptat si constant, pe masura ce creste ajungandu-se la varsta de 18 ani la 9 ore de somn, 3 ore de recreatie si pana la 8 ore de studiu intelectual si activitati fizice.

Oboseala acuta

Respectarea acestui ritm nu este necesara doar pentru sanatate ci previne aparitia oboselii. Oboseala acuta este primul stadiu care apare ca si consecinta a nerespectarii unui ritm corect, si se manifesta prin stari de indispozitie, diminuarea capacitatii de efot si aparitia unei stari, popular numita "lene". In mod normal, oboseala intervine spre sfarsitul inteprinderii unei activitati (incepe cu faza de adaptare, apoi de activizare, solicitare uniforma si in cele din urma oboseala). In cazul oboselii acute, ultimul stadiu este aparut dinainte a se incepe macar o activitate. Intercalarea starilor de activitate cu cele de repaus si recreere ziua este la fel de importanta ca somnul din timpul noptii.

Ritmul ultradian - o metoda eficienta de studiu

O metoda foarte buna de concentrare si atentie indelungata este ritmul ultradian. Ritmurile ultradiene fac sa alterneze activitatea in 90-100 de minute. Spre exemplu, activitatile trebuiesc intercalate astfel incat sa nu fie folosita aceasi emisfera a creierului continuu, trecand de pe partea artistica pe partea concreta si invers. Mai concret, temele pot fi alternate, astfel incat dupa terminarea unui exercitiu la o stiinta exacta (sa zicem matematica) se poate trece la literatura (parte artistica) sau arte plastice si tot asa. Aceste ritmuri pot avea si alte durate, dar este necesar sa nu fie prea mici sau prea mari. Folosirea acestei metode in studiu asigura, mareste capacitatea de concentrare si memorare foarte mult. 


 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro