Cont personal

Esecul scolar si evolutia lui!

autor: Echipa GP

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Majoritatea copiilor intra in lumea programelor TV inca inainte sa mearga la scoala. Desigur,...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Activitatile extracurriculare detin un rol important in viata elevului, oferindu-i un alt mod...
 
Parintii trebuie sa le expuna copiilor, inca de la varste fragede, chiar prescolare, toate...
 
Taguri: esec  scoala  elev  parinte  profesor 
Esecul scolar poate fi descoperit inca de la formele incipite ale sale, ori de profesor ori de parinte si se poate incerca contracararea sa prin diversele metode existente, prin stimularea neajunsurilor copilului si oferirea unei imagini realiste a sa.
In primul rand, esecul scolar, numit si insucces scolar sau nereusita, se diferentiaza dupa aria de cuprindere, in esec partial (electiv) sau esec generalizat. Esecul electiv numeste situatia in care numarul de obiective neatinse de catre elev este mic (una - doua discipline). Esecul generalizat in schimb, este caracterizat de neatingerea unui numar mare de obiective, la toate sau aproape toate obiectele de studiu (materii). Ca si indicatori ai esecului putem indentifica:
  • In plan individual : numarul de absente, abandonul scolar, trairea subiectiva a esecului
  • In planul institutiei scolare : rezultate slabe la examene si concursuri si rata repetentei
  • In planul extern scolii : tipul de orientare scolara dupa scolaritatea obligatorie, intreruperea scolii, rata de somaj, rata de analfabetism.
Etapele prin care esecul scolar trece sunt:

1. Prima faza, data de incetinire a ritmului de invatare, se caracterizeaza prin aparitia primelor dificultati sub forma absentei intelegerii pentru unele sarcini didactice, slaba participare la lectii, sau in urmarirea explicatiilor profesorului. In afara scolii apar nemultumiri legate de scoala si indoieli privind capacitatile propii. Cand "golurile" incep sa se mareasca incepe sa scada si interesul pentru activitatile scolare.

2. In a doua faza, cea data de ramanerea in urma, se acumuleaza dificultati, elevul ne mai putand sa participe la cea mai mare parte a activitatilor scolare. Pe plan afectiv apare aversiunea fata de scoala, ocolirea sarcinilor primite (temele de casa, spre exemplu) si oscilatii ale stimei de sine.

3. A treia faza este cea de agravare, constand in generalizarea lipsei de cunostinte si incapacitatea de a raspunde la cerintele scolii. Pe plan afectiv poate aparea fie un simptom pozitiv, concretizat in revolta asupra cadrelor didactice, a normelor scolare, a parintilor. Acest comportament va fi sanctionat si mai puternic. In caz contrar un simptom negativ isi va face aparitia exprimat prin retragere in sine, imagine de sine nefavorabila, indiferenta fata de scoala si cautarea altor medii de afirmare.

4. Ultima faza este cea a esecului pedagogic, exprimat in corigente, repetarea anului scolar sau chiar exmatriculare.

Evolutia esecului scolar nu este fatala, putand fi remediata in oricare dintre cele 4 faze (desigur, in prima este mult mai usor, cu pagube minore, in schimb in a patra faza remedierea se face mult mai greu, pe o durata de timp mai mare iar pagubele pot fi destul de mari).

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro