Cont personal

Copilul mei este dislexic?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Taguri: copil  dislexic  citit  scris  litere  scoala  logoped 
Cititi alaturi de copilul dumneavoastra celebra poveste a lui Pinocchio, dar cand cel mic pronunta numele personajului principal acesta devine... Binopio! Piciul dumneavoastra are dificultati la citire, inverseaza silabele in vorbire si confunda unele litere. 

La inceputul primelor lectii de citire, orice copil intampina astfel de probleme si poate prezenta simptome aparente de dislexie. Aceste dificultati normale nu devin patologice decat atunci cand persista sau se agraveaza in decurs de un an, in special dupa initierea completa in tainele cititului.

Identificarea problemei

Dificultatile intampinate la lectura nu se datoreaza numai acestei afectiuni. Verificati daca problema nu este generata de o afectiune de auz, de tulburari de vedere, de defecte de pronuntie sau unui dezinteres de origine afectiva. Dupa eliminarea tuturor cauzelor potentiale, veti punea stabili mai bine daca este vorba sau nu de dislexie.
Aceasta deficienta de limbaj este o tulburare de invatare care poate aparea si la copilasii cu un nivel ridicat de inteligenta, incadrati in programul scolar si care nu prezinta afectiuni senzoriale sau psihologice. 

Cum se manifesta?
 • Copilul confunda anumite litere de forma asemanatoare sau care sunt apropiate din punct de vedere fonetic: m, n, f, v... Consoanele constrictive (sunet la a caror pronuntare canalul fonator se stramteaza astfel incat aerul sa se poata scurge tot timpul emisiunii) de tipul s, j, z, f, v sunt inlocuite cu consoane ocluzive (pronuntate printr-o ocluzie a canalului fonator prin care se blocheaza fluxul de aer)  de genul t, p, d. Consoanele sonore (la care coardele vocale vibreaza) tip b, d, g, v, j, s sunt inlocuite prin consone surde (a caror pronuntare nu antreneaza vibrarea coardelor vocale) - p, t, f, s. Astfel, piton devine "bidon", iar hipopotam se tranforma in "hipopopam". 
 • Inverseaza ordinea literelor, omite anumite sunete sau adauga altele in plus. 
 • Nu intelege diferentele dintre timpurile verbale - trecut, prezent, viitor.
 • Memoria pe termen scurt este deficitara. Copilul intampina dificultati in memorarea poeziilor sau a tablei inmultirii.
 • Nu stie sa se organizeze eficient si nu-si face ordine in ghizdan sau penar.
 • Pierde mult timp gandindu-se la detalii nesemnificative si neglijeaza sau pierde din vedere esentialul.
 • Oboseste repede si are probleme de concentrare.
Consultul de specialitate

Daca ati observat la copilul dumneavoastra mai multe dintre manifestarile prezentate mai sus, cereti pediatrului o trimitere la un logoped pentru a obtine un diagnostic precis. Exista posibilitatea ca problema sa se indrepte rapid, daca aceasta este diagnosticata si tratata la timp. Vor urma sedintele de lucru cu logopedul, stabilite cu o frecventa si o durata ce depinde de gravitatea afectiunii.

Cum il ajutati

Pe langa orele de logopedie, este important ca cel mic sa fie ajutat si de catre parinti.
Iata cateva dintre gesturile care pot contribui la avansarea rapida a terapiei si la imbunatatirea vizibila a problemei.
 • Ajutati-va copilul sa se organizeze. Acesta are nevoie de repere vizuale, tactile si auditive pentru a-si gasi lucrurile in ghiozdan. Aplicati trucuri simple, ca de exemplu cumpararea de coperte in aceeasi culoare pentru caietele si cartile dedicate aceleiasi materii.
 • Dezvoltati-i simtul de orientare intr-o maniera ludica, initiind jocuri cu repere spatiale: "Unde este pisica?", "Unde este fereastra?". Copilul va trebui sa invete sa diferentieze "stanga" de "dreapta" si sa realizeze ce inseamna "in fata" sau "in spate". 
 • Nu excludeti si un posibil sprijin din partea unui psihopedagog.
 • Vorbiti cu invatatoarea, care va trebuie sa supravegheze mai bine copilul, sa-l ajute si sa va tina la curent cu evolutia sa.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro