Cont personal

Afla cat de dezvoltata este imaginatia copilului tau!

autor: Echipa GP

 
Similare
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Taguri: imaginatia  copil  dezvoltare  scoala 
De foarte multi oameni, imaginatia este considerata una dintre cele mai importante trasaturi omenesti. Imaginatia sta la baza originalitatii, invoatiei, noului in general, prin urmare este o componenta importanta pentru evolutie si nu numai. Fata de alte procese cognitive, imaginatia se deosebeste prin libertatea sa. Gandirea spre exemplu se supune unor serii de reguli si norme riguroase, aflandu-se in coltul opus imaginatiei care literalmente nu are limite putand fi atat pe tarumul realitatii obiective cat si pe cel al fanteziei sau oriunde altundeva.

Imaginatia este un proces cognitiv capabil de a transforma, combina si construi noi idei pe baza experientei, cunostintelor stocate la nivelul memoriei  sau a evenimentelor traite in prezent. De asemenea, imaginatia isi extrage continuturile si din inconstient in timpul visului, fapt pentru care visele sunt adeseori originale dar si pline de semnificatii care reflecta trairile interioare. Visele din timpul noptii sunt, in cele din urma o derulare haotica de imagini, sunete, dorinte toate formate cu ajutorul imaginatiei, dar nu numai.

Tipuri de imaginatie

Imaginatia cunoaste doua tipuri, in functie de modul in care sunt construite ideile finale. Imaginatia reproductiva, uneori confundata cu intuitia, reprezinta abilitatea de a combina o serie de informatii furnizate astfel incat, de cele mai multe ori produsul final este o idee deja existenta. Spre exemplu, imaginatia reproductiva este folosita atunci cand deducem raspunsul unei probleme folosindu-ne de datele problemei. Aceata permite recontituirea realitatii prezente sau trecute, realitate care nu poate fi cunoscuta in mod direct dar numai pe baza anumitor informatii (deducerea evenimentelor istorice pe baza izvoarelor istorice, spre exemplu). In general, imaginatia reproductiva incearca sa recreeze obiecte, locuri sau idei deja cunoscute.

Imaginatia creatoare este cea responsabila pentru partea artistica si originala din fiecare. De fiecare data cand cream ceva nou, cand compunem o poezie, cand generam o noua idee sau pur si simplu cand desenam un copac facem apel la imaginatia creatoare.

Perioada in care imaginatia si creativitatea se dezvolta cel mai mult este in copilarie, intre 2 si 10 ani. In aceasta perioada, activitatea principala a copiilor este jocul, o activitate in care in fiecare minut fac uz de imaginatie si crativitate. Cu toate ca au jucarii diverse, carti de colorat sau carti ilustrate, le face placere sa isi inventeze propriile obiecte, propriile jocuri sau jucarii, situatii si relatii. In aceste situatii, se face deopotriva uz de imaginatia reproductiva (atunci cand se joaca pe roluri, imitand adultii) si imaginatia creatoare (situatile imaginate sunt pur fantastice). Uneori, din lipsa unui prieten sau pur si simplu deoarece li se pare mult mai amuzant asa, copiii incearca sa isi inventeze propiul prieten - un prieten imaginar. La varstele mici acest lucru nu este deloc nociv, dimpotriva, stimuleaza foarte mult imaginatia. Cu toate acestea nu trebuie incurajat dar nici discreditat ci lasat sa evolueze de la sine, atata timp cat nu degeneraza in comportamente care pot cauza afectiuni psihice mai tarziu. De altfel, prin intermediul acestor parteneri de joaca ideali puteti vedea exact trairile copiilor; practic atunci cand vorbesc despre prietenul lor imaginar vorbesc despre ei insisi la persoana a treia.

Imaginatia, daca se incadreaza in limitele normale si nu devine intreg universul copilului, are un rol pozitiv si sub nici o forma nu ar trebui inhibata. Imaginatia este poate una dintre putinele parti ale inteligentei care, la copil, se dezvolta fara ajutor datorita lipsei de stres si preocupare.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro