Cont personal

Telefonul mobil - necesitate sau dependenta?

autor: Echipa GP

 
Similare
Prima problemă pe care o întâmpină adolescentul este aceea a modificărilor corporale...
 
Prietenii au o mare importanţă la vârsta adolescenţei. Prin intermediul lor, tânărul...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
La inceputul perioadei scolaritatii mici (6/7-10/11 ani), copilul se afla in faza decentrarii...
 
Adolescenta mijlocie are loc intre 13-16 ani la fete si 14-17 ani la baieti. Pe parcursul...
 
Taguri: telefon  mobil  dependenta  necesitate  prieteni 
 Pe strada, la intalnirile cu prietenii, la cinema sau chiar la scoala, adolescentii sunt, in orice context, greu de despartit de telefonul mobil. Daca acest obicei poate avea si aspecte benefice, nu e mai putin adevarat ca el risca sa se transforme intr-o adevarata dependenta. Sa vedem ce, cum si unde trebuie schimbat.

 Ce riscuri sunt implicate

  • Parintii se tem ca utilizarea excesiva a mobilului poate genera probleme de sanatate, si nu o data s-au semnalat, chiar de catre specialisti, posibile efecte nocive ale radiatiilor magnetice (dureri de cap, tulburari de atentie, cresterea presiunii arteriale etc.).
  • Pe langa aceste probleme, folosirea mobilului risca sa izoleze copilul de prietenii de varsta lui. In general, adolescentii prefera sa comunice prin SMS-uri cu amicii lor si de multe ori \"intalnirile\" dintre tineri constau in adunarea de baieti si fete care ... scriu mesaje sau navigheaza pe internetul mobil. Expertii trag astfel un semnal de alarma, aratand ca tocmai mijloacele de comunicare pe care copiii le au la indeamna ii impiedica sa comunice cu adevarat cu cei din jur.
  • Dupa modelul jocurilor video, al internetului, al Ipod-urilor, si telefonul mobil - atunci cand absoarbe cu totul atentia utilizatorului prin oferta sa tehnic interesanta - risca sa proiecteze copilul intr-o lume ireala si sa-l rupa de realitate.
  • Pentru multi dintre parinti, si plata facturii reprezinta un dezavantaj deloc de neglijat, mai ales cand adolescentul \"uita\" plafonul de minute pe care il are la dispozitie pentru convorbirile lunare.
  • Nu in ultimul rand, este de retinut ca neatentia la scoala, din pricina telefoanelor neoprite in cursul orelor, precum si copiatul la lucrari prin aceasta noua metoda infailibila, provoaca o scadere a randamentului scolar.

 Ce masuri se pot lua
  • Stabiliti clar utilitatea pe care o are telefonul: aceea de a comunica in situatii de urgenta si a tine legatura cu familia si cei apropiati, dar fara excese.
  • Fixati reguli legate de cat, cum si mai ales unde se poate utiliza mobilul.
  • Invatati-va copiii sa nu dea numarul de telefon persoanelor necunoscute.
  • Pentru a evita expunerea la radiatii, este bine sa se reduca durata convorbirilor, sa se telefoneze numai din zone cu o buna receptie a semnalului si sa nu se poarte telefonul in buzunar, prea aproape de corp.Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro