Cont personal

Scolarii si calculatorul

autor: Echipa GP

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Astazi, cand in toate casele exista un computer conectat la internet, accesul la materiale...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Accesul la cultura este un drept fundamental al omului care ridica problema  si atunci...
 
Cu toate ca in zilele noastre majoritatea copiilor prefera sa foloseasca calculatorul pentru...
 
Taguri: scolarii  calculatorul  internet  scoala  note 
Tehnologia, desi ne usureaza munca si ne aduce multe alte beneficii, in unele situatii, se poate transforma din binecuvantare intr-un cosmar. E cazul parintilor care nu mai stiu cum sa-l faca pe cel mic sa uite de jocurile pe calculator pentru a fi mai atent la teme.

De la simple atentionari, pana la adevarate razboaie intre cele doua tabere, pe tema timpului pe care-l petrece copilul la calculator, nu e decat un pas. Cu cat cel mic invata sa-l foloseasca in mai multe moduri si nu doar pentru jocuri, ci si pentru discutii cu prietenii sau, cu cat copilul descoperira ca are acces la site-uri mai mult sau mai putin acceptate la varsta sa, cu atat discutiile in familie devin mai dese, pedepsele mai dure, iar nemultumirile micutilor invers proportionale cu notele obtinute la scoala.

Unii parinti cred ca folosirea calculatorului si a Internetului, de catre copii, ore in sir, nu are nicio legatura cu situatia sa scolara, ci din contra, il face mai destept. Pentru acestia, dar si pentru cei care au o banuiala ca micutilor nu le mai sta mintea le teme, ci la jocurile de pe calculator, specialistii au venit cu verdictul: calculatorul diminueaza performantele scolare. Sau, mai simplu spus, timpul petrecut de cei mici in fata monitorului sau pe internet se reflecata in calificativele tot mai slabe obtinute de acestia in clasa.

Si uite asa, se demonstreaza faptul ca, desi noua tehnologie rezolva unele probleme, pe de alta parte, creeaza altele noi. Astfel, in ciuda faptului ca liderii de state se lupta pentru accesul universal la computere si Internet, asemenea eforturi nu au intotdeauna efectul scontat, ori nu sunt complet benefice.

Cum apare aceasta problema?

Cei care obtin note tot mai mici, odata ce au acces la aceste tehnologii, sunt elevii din clasele cinci-opt. Din moment ce-au ajuns in fata monitorului, fie ca se joaca sau socializeaza, copiii devin absenti din viata de familie si tot mai indiferenti fata de ce se intampla la clasa.

Desi pedagogii incearca sa se "alinieze noilor tendinte" si folosesc computerele ca instrumente pentru a veni in ajutorul elevilor, cei mici nu privesc lucrurile in acest mod. Odata descoperit PC-ul si patruns in tainele "www-ului", scolarii nu folosesc internetul ca sa citeasca sau sa studieze matematica si fizica. Tentatiile sunt altele si mult mai mari: jocuri, clipuri video, chat si filme.

Si cum ispitele sunt nenumarate, temele pentru acasa ori lectiile de la scoala devin simple piedici intre cel mic si minunatul calculator. Iar aici, nu profesorii trebuie sa fie cei care sa traga un semnal de alarma. Ideal e ca parintii sa sesizeze ca ceva e in neregula, din moment ce copilul nu mai vrea sa arate carnetul de note ori acesta este plin de calificative slabe.

Ce-i de facut?

Din moment ce problema a fost identificata, si anume orele petrecute de cel mic in fata monitorului, parintii trebuie sa ia unele masuri astfel incat copiii lor sa poata face fata cerintelor varstei si celor ale scolii.
Cateva sfaturi in acest sens:

  • Nu-i spune ca poate sta oricat la calculator, dar sa termine temele mai intai. In astfel de cazuri, copilul va fi atat de incantat de ceea ce-l asteapta, incat nu va sti ce si cum sa faca pentru a ajunge mai repede la calculator. Iar de cele mai multe ori, va face totul prost si in graba. Simpla idee ca poate sa se joace cat timp vrea pe calculator, e o tentatie mult prea mare in comparatie cu nesuferitele de teme.
  • Stabileste din start un program de stat la calculator, pentru copilul tau. Fa-o impreuna cu el, negociaza timpul, dar nu mai mult cu 30 de minute fata de programul gandit initial si fixeaza perioadele exacte in care el are voie sa stea in fata monitorului. Fie intre anumite ore, fie in perioade exacte de timp.
  • Fii atent la ce face de fapt pe internet. Ne amintim cu totii cum minteam in tinerete, doar ca sa scapam de mustrarile parintilor sau sa ascundem ceva. Tocmai de aceea, supravegheaza paginile pe care le acceseaza copilul tau. Poti descoperi ca tie iti spune ca citeste si cauta informatii despre stejari, pentru ora de botanica, cand de fapt, site-urile vizitate sa fie cu totul altele si chiar periculoase, daca nu, cel putin, inadecvate varstei lui.

Prea multa incredere in cel mic sau nebagarea de seama pot duce la probleme pe care copilul sa le provoace la scoala sau, chiar el sa fie, victima site-urilor de socializare. Asa ca putina atentie nu strica niciodata, ci din contra, mentine linistea in familie si-n societate.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro