Cont personal

Nu-i place la scoala. De ce?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Taguri: scoala  elev  parinte  educatie  copil 
Scolarul dumneavoastra abia a inceput clasa intai si va repeta incapatanat ca nu-i place deloc sa mearga la scoala.
Pentru unii copilasi, a fi elev reprezinta o mandrie. Pentru altii, o adevarata povara. Lipsiti de motivatie, tristi si infricosati de schimbarile din viata lor, acestia nu invata, nu comunica, se izoleaza, se odihnesc greu, sufera de insomnii si manifesta chiar simptome fizice: dureri de cap, dureri de stomac, oboseala extrema, greturi. 

Indentificati cauzele problemei

Pentru a putea trata problema, este esential sa indentificati cauzele care duc la acest comportament. In cazul in care lipsa motivatiei scolare este de origine cunoscuta (mutarea de la scoala, despartirea parintilor, un stil pedagogic sever al invatatoarei) si rezolvabila in timp, nu exista motive de ingrijorare si cel mai bun tratament este discutarea subiectului cu cel mic. Daca insa cauzele sunt profunde si ceva mai grave (tulburarile de atentie si de invatare, de exemplu) este cazul sa discutati cu un pediatru pentru a vedea ce trebuie sa faceti. 
Iata cateva dintre posibilele explicatii ale inadaptarii scolare si manifestarile lor tipice.

  • In cazul unor copilasi, cauzele sunt de ordin psihologic sau pedopsihiatric, precum tulburarile anxioase sau de dezvoltare. Este greu sa ignorati aceasta problema, pentru ca simptomele sunt evidente: teama exagerata, intarzierile de dezvoltare, prezenta fobiilor etc.
  • Dificultatile de invatare, ca dislexia, disortografia, tulburarile cu deficit de atentie reprezinta o alta posibila cauza. In acest caz, copilul are dificultati la citire si la scriere, nu se poate concentra, este extrem de agitat etc.
  • Copilul care trece prin drama separarii parintilor are, de asemenea, dificultati in a se adapta la scoala.
  • Un copil care nu a trecut prin experienta gradinitei are probleme in a lega prietenii si tinde sa se izoleze de ceilalti.
  • Nu-si gasesc locul in cadrul strict al scolii nici copiii care intra in conflict cu autoritatea, care prezinta tulburari de comportament de genul tulburarii de opozitie, precum si copiii agresivi si impulsivi. Pentru ca au o atitudine impertinenta sau violenta, acestia sunt adesea pedepsiti de catre invatator si respinsi de colegi.
  • Copiii care au un handicap vizual, care au un stil vestimentar aparte sau care nu sunt suficient de talentati la diferite sporturi pot fi, de asemenea, respinsi de catre colegii lor si nu vor sa mearga la scoala de teama de a nu fi ridiculizati. 
  • Stilul de predare poate sa nu se potriveasca personalitatii copilului. Un invatator prea sever poate determina un copilas sensibil sa respinga scoala. Copilasii care se simt apreciati si iubiti de catre profesori, care simt ca pot comunica liber cu personalul didactic sunt mult mai motivati si mai doritori sa invete. 
  • Atitudinea parintilor poate si ea influenta relatia copilului cu scoala. Daca dumneavoastra sau partenerul denigrati in fata copilului sistemul de invatatmant, atitudinea profesorilor sau scoala in sine, copilul va fi, la randul sau, un elev slab si deloc silitor. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro