Cont personal

Lectura in viata scolarului tau

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: carti  scolar  copil  citit  parinti 
Intre TV, Calculator, muzica, filme si desene nu ii mai ramane timp copilului dumneavoastra pentru lectura? Ei bine, este destul de greu sa iti gasesti timpul necesar parcurgerii unei carti atunci cand sunt atatea de facut. Cu atat mai greu sa gasesti acest timp daca pana la o anumita varsta nu ai petrecut nici 5 minute in fata unei carti din propie initiativa.

Recomandat este ca lectura sa devina obisnuinta inca de la cele mai mici varste, si nu intr-un mod impus. Primul pas in introducerea lecturii in viata copilului este starnirea interesului. Cei mai multi copii asociaza lectura cu scoala si temele si prin urmare este catalogata ca o activitate plictisitoare. Tu insa, ca parinte, ii poti arata ca lectura poate reprezenta o aventura fascinanta si nu numai. La varste mai mici copii isi analizeaza profund parintii urmarindu-le activitatile zilnice, limbajul, starile de spirit si incercand sa ii imite. Spre exemplu, puteti sa vizitati o librarie sau o biblioteca impreuna cu copilul, achizitionand o carte (atentie, o carte accesibila copilului, dar nu destinata lui) fara a face din asta ceva special. Cufundati-va in accea carte mai tarziu si lasati curiozitatea copilului sa faca restul. Cel mai probabil vazandu-va citind va deveni curios si va dori si el sa afle mai multe despre aceasta activitate. In functie de temperamentul copilului  dar si al parintilor, metodele prin care ii puteti starni interesul difera dar din pacate nu pot fi aplicate astfel decat la varste mici (de regula pana inca 7-9 ani).

Odata ce i-ati trezit interesul pentru lectura, puteti sa ii cititi regulat din diverse carti; nu ezitati sa ii cititi din aceeasi carte de mai multe ori. Din momentul in care invata sa citeasca singur nu mai ramane decat sa aveti grija sa isi pastreze obiceiul. Cititi impreuna, sau separat dar aceasi carte care mai apoi poate fi comentata pastrand astfel lectura ca activitate regulata atat pentru el cat si pentru voi. Este evident ca doar din pura intamplara poate ca, pentru copil, cititul sa devina o activitate regulata daca pentru parinti nu este una.

La varste mai mari este mai greu sa ii mai starniti interesul folosind aceleasi metode, insa asta nu inseamna ca nu puteti sa-i indemnati subit catre lectura. Cartile pot constitui un cadou excelent pentru ocazile speciale, cu toate ca prima data s-ar putea sa nu fie foarte incantat, citirea cartii primite ca si cadou  devine aproape o responsabilitate, asemenea cum o haina primita cadou este purtata.
In tot procesul de lectura cel mai important este ca atat copilul cat si voi sa va simtiti bine pentru ca in cele din urma lectura reprezinta un mod de relaxare, un mod placut de petrecere a timpului iar asta este exact ceea ce trebuie copilul sa vada in lectura.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro