Cont personal

Invata-ti copilul sa aiba rabdare

autor: Echipa GP

 
Similare
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Taguri: scolar  grabit  agitat  nerabdator  scoala  copil 
Ca si dumneavoastra, copilul traieste intr-o societate unde evenimentele se succed cu repeziciune si unde, pentru a fi competitiv, trebuie sa te tii la curent cu informatiile si sa te misti in ritmul alert al secolului. Cel mic se grabeste la scoala, are antrenament sportiv dupa orele de curs sau meditatii la diverse materii, se intoarce acasa, mananca pe fuga, isi face lectiile rapid... 

De ce este atat de grabit?
Pe langa acestea, o multime de alte sarcini cotidiene ii jaloneza programul, astfel incat, fara sa-si dea seama, realizeaza aproape ca pe niste automatisme aceste actiuni!
Rezultatul? Se obisnuieste cu aceasta rapiditate si pretinde ca si dorintele sale sa fie indeplinite la fel de rapid. Cand vrea o jucarie sau o hainuta le doreste pe loc si nu vrea sa astepte. Va impune pretentiile sale ca pe niste porunci. In mintea sa, totul este logic. Daca sarcinile pe care el le are de facut trebuie indeplinite urgent si fara comentarii, atunci si pretentiile sale trebuie sa urmeze acelasi curs firesc. Copilul traieste in prezent si cauta satisfacerea imediata a tuturor visurilor sale.

Refuzul, cheia succesului
Dumneavoastra, parintilor, va revine sarcina de a-l invata ce este rabdarea. Si pentru asta este absolut necesar sa nu-i raspundeti pe loc cererilor sale, care devin din ce in ce mai extravagante. Aratati-i ca-i intelegeti dorinta, dar ca pentru indeplinirea ei trebuie sa astepte o ocazie favorabila: aniversarea sa, o sarbatoare... Chiar daca cel mic va accepta dificil aceasta amanare, dumneavoastra aveti obligatia de a-l invata sa astepte. Impunandu-i un termen clar pentru a primi ceea ce-si doreste, il ajutati sa asimileze un principiu de viata: intre dorintele personale si posibilitatea de a le realiza exista un decalaj normal, impus chiar de lumea in care traim. Acest refuz il va frustra, desigur, dar asumarea acestei frustrari este fundamentala pentru dezvoltarea sa sanatoasa. Mai mult, il va pregati mai bine pentru viata de adult, in care este absolut necesar sa stii sa-ti refuzi un anumit lucru si sa te multumesti cu ceea ce ai.

In plus, asteptarea este benefica si din alt punct de vedere. Aceasta stimuleaza imaginatia copilului si il va face sa se bucure mai mult atunci cand primeste jucaria mult asteptata. Asteptarea si amanarea cresc valoarea obiectului, pentru ca il investesc cu toate calitatile pe care cel mic le viseaza de la acea jucarie ideala.

In sfarsit, dar nu in cele din urma, a invata sa astepte ii dezvolta rabdarea si intelegerea ca nu toate lucrurile si dorintele se pot indeplini imediat si ca nu toate obiectele sunt usor accesibile. Oricata rezistenta ar necesita din partea dumneavoastra aceasta opozitie si oricat de mare ar fi consumul nervos implicat de un refuz, trebuie sa incercati macar din cand in cand aceasta experienta, pentru ca educatia inseamna exact asumarea unor astfel de actiuni folositoare pentru viitor.  Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro