Cont personal

Interdictiile sunt necesare in viata copilului!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: copilul  viata  interdictii  educatie  parinti 

Niciunui parinte nu-i face placere sa ii interzica ceva copilului lui, dar aceste limite trebuie impuse. Desigur, este mai usor de zis decat de facut. Mai ales ca exercitarea autoritatii parentale in acest mod poate duce la mici conflicte, in fiecare zi. Chiar daca nu exista o solutie-minune, sunt cateva repere care va pot ajuta.

Repere care va pot ajuta

Cel mai important, nu trebuie sa va ghidati dupa proverbul "Fa ce zice popa, nu ce face popa!". Educatia copilului se face, intai de toate, prin puterea exemplului. Este greu de imaginat ca putem sa ii impunem regulile pe care noi insine le luam in deradere si le tratam superficial. Un alt sfat util este sa va pastrati claritatea, continuitatea si directia in interdictiile pe care le aplicati. Poate fi enervant pentru un matur sa fie nevoit sa zica de o suta de ori pe zi  "Nu!", dar este necesar, pentru ca nici un copil nu va intelege si nu va aplica niste reguli care sunt mereu modificabile, fluctuante, ambigue, aleatorii sau exprimate echivoc. Daca se indoieste de determinarea dumneavoastra de a le impune, nu aveti nicio sansa. Un alt sfat demn de luat in considerare este ca fiecare sa-si stie locul. Autoritatea dumneavoastra trebuie sa se bazeze pe diferenta de varsta si pe experienta de viata. Asadar, in cazul in care copilul dumneavoastra, chiar si adolescent, este tratat ca un "pseudo-egal", ca un amic sau un confident, acest tip de comportament poate sa il angoaseze sau sa il bulverseze. El ramane copilul dumneavoastra, care inca are nevoie de ajutor, chiar daca incepe sa se transforme, treptat, intr-un adult.

Cateva situatii de zi cu zi

  • Somnul: nu trebuie fortat sa se culce, daca nu ii e somn. In schimb, puteti sa il trimiteti in camera lui la o anumita ora, unde sa se joace sau sa-si faca de lucru pana adoarme.
  • Mancarea: nu il fortati sa manance ceva ce nu vrea sau daca nu ii e foame. El singur stie cat vrea sa manance si ce. Daca nu mananca acum, va manca mai tarziu.
  • Imbracatul: poate sa-si aleaga singur culoarea sau forma hainelor pe care vrea sa le cumpere, dar dumneavoastra decideti pretul peste care nu se poate trece.
  • Organizarea: poate sa stabileasca singur ora la care se apuca sa-si faca temele sau cu ce materie sa inceapa. Dar parintele stabileste cand sa fie gata acestea, pentru ca urmeaza baia sau masa de seara.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro