Cont personal

Fuga de la şcoală

autor: Dr. Marian Ciobanu

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: scoala  copilul  merge  plange 
Unii copii nu sunt prea entuziasmaţi să meargă la şcoală. Ideea de a fi departe de părinţi îi nelinişteşte. Alţii evită să meargă la şcoală, de teamă că nu vor face faţă. "Frica de şcoală" apare când copilul refuză pur şi simplu să se ducă la ore, invocând diverse motive. Se plânge că nu se simte bine şi acuză simptome vagi, inexplicabile. Anxietatea le poate provoca dureri de cap, de stomac, hiperventilaţie, greaţă, ameţeli sau - mai rar - vărsături, diaree, febră ori scădere în greutate. Aceste simptome apar, de obicei, în zilele de şcoală şi dispar ca prin farmec de sărbători sau la sfârşitul săptămânii; este necesar consultul medical.
     
Prin aceste tulburări emoţionale, copilul încearcă să le comunice părinţilor că îi este frică de nereuşita la şcoală, că are probleme cu alţi copii (de ex. este batjocorit pentru defecte fizice), că toaleta murdară de la şcoală îi provoacă repulsie, că se teme de confruntarea cu o învăţătoare neînţelegătoare sau de ameninţări şi bătaie.
     
Chiulul de la şcoală este mult mai grav la copilul mai mare şi la preadolescent.

Solutii pentru chiulul de la scoala

  • Află de ce nu vrea să meargă la şcoală. Fii înţelegător şi sprijină-l!
  • Încearcă să rezolvi situaţiile stresante care-i produc probleme; arată-i că îi înţelegi grijile, dar insistă să se înapoieze imediat la şcoală; cu cât stă acasă mai mult, cu atât îi va fi mai greu să se întoarcă.
  • Explică-i că este sănătos şi că simptomele de care se plânge sunt legate de grijile lui (note, lecţii, teama de profesori sau violenţa colegilor).
  • Fă-l să înţeleagă că şcoala îi este necesară pentru a realiza ceva în viaţă (educaţie, profesie, situaţie materială, prestigiu moral).
  • Nu-l întreba cum se simte; dacă se dă singur jos din pat, atunci poate merge la şcoală. Dacă se duce şi participă regulat la lecţii, simptomele îi vor dispărea.
  • Fă-l să se obişnuiască gradat cu ideea că trebuie să se întoarcă: în prima zi se scoală de dimineaţă, se îmbracă şi merge cu tine la şcoală, fără a rămâne la ore, astfel încât să-i simtă doar "prezenţa"; a doua zi merge la şcoală doar pentru o jumătate de zi sau doar la lecţiile favorite; a treia zi merge pentru o zi întreagă, ş.a.m.d.
  • Consultă medicul pentru a elimina suspiciunea unei boli fizice (anemie). Dacă examenul medical arată că nu este bolnav, medicul pediatru îi spune personal că se poate înapoia la şcoală.
  • Cere ajutorul asistentei medicale de la cabinetul şcolar (a cărui existenţă este de dorit), astfel încât, dacă copilul se plânge de ceva, să-l ducă înapoi în clasă.
  • Cere sprijinul cadrelor didactice. Dacă există vreun copil, care-l terorizează sau sunt neînţelegeri cu învăţătoarea, discută-le cu personalul şcolii.
Copilul nu trebuie să primească un tratament special; simptomele trebuie privite cu înţelegere, iar dacă stă în pat, ziua nu trebuie transformată într-o sărbătoare: nu are voie să primească vizitatori şi trebuie supravegheat. Simptome necesare pentru a ţine copilul acasă: febră peste 38º, vărsături, diaree, o erupţie pe piele, dureri de stomac, de ureche, de dinţi sau de spate.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro