Cont personal

Descoperirea alfabetului

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: alfabetul  citit  descoperire  carte  copil 
Ce se intampla in mintea celor mici atunci cand invata sa citeasca? De ce varsta de 5-6 ani este cea mai potrivita pentru descifrarea alfabetului? De ce unii copii deprind repede tainele lecturii si altii nu?
Iata cateva intrebari pe care parintii si le pun si la care doresc sa afle un raspuns pertinent. De aceea, va invitam sa aflati tot ce va intereseaza din raspunsurile de mai jos.


Cum se "imblanzeste" alfabetul
Creierul copilului deprinde mai intai simbolurile vizuale: literele si numele sau. apoi invata sunetele asociate literelor. Atunci cand capata notiunile de baza, cel mic lucreaza prin asocieri si automatisme, intelegand ulterior relatiile dintre sunete si faptul ca insiruirea lor capata sens. Astfel, ajunge sa descifreze progresiv secventele de litere care formeaza un cuvant. Prin asociere cu forma lor scrisa, creierul memoreaza ortografia cuvintelor, o asociaza formei sonore si sensului pe care aceste il au.
Se formeaza astfel un dictionar mintal, conectat cu lexicul deja cunoscut din vorbirea orala.

Exista o varsta ideala pentru a deprinde lectura?
Inainte de a putea invata sa citeasca, cel mic trebuie sa aiba deja castigate cateva achizitii importante si in special un bagaj lexical minim. Copilul nu poate citi si intelege cuvinte pe care nu le cunoaste. Majoritatea copilasilor sunt pregatiti, din punct de vedere cognitiv, sa invete sa citeasca in jurul varstei de 5-6 ani. Unii pot fi mai precoce, altii putin mai lenesi...
Nu va fortati copilul sa deprinda albafetul, daca nu este pregatit pentru acest pas important. Primele incercari vor duce la esec, iar aceasta nereusita ii poate marca destul cat sa amane invatarea. Astfel, veti obtine exact efectul inevers decat cel dorit.

Motive de ingrijorare
Daca cel mic a parcurs deja jumatate din primul an de studiu scolar si nu reuseste sa deprinda tainele literelor, el trebuie ajutat printr-un efort sustinut al invatatoarei. Nu va grabiti sa trageti concluzii pripite si incercati si dumneavoastra sa faceti exercitii de invatare cu cel mic. Numai atunci cand copilul nu da semne vizibile de imbunatatire, puteti cere jutorul unui specialist.

Cum il puteti ajuta
Copilul trebuie sa aiba o solida baza de plecare, iar incercarile dumneavoastra de a-l ajuta trebuie sa se centreze pe acumularea de noi cuvinte in vocabular si pe antrenarea fonologica (pronuntare, asocierea grafiei si a sunetului).

Retineti!Majoritatea copiilor prezinta dificultati sau poticneli in invatarea cititului si deprinderea lecturii nu este niciodata un lucru usor.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro