Cont personal

De ce e buna lectura?

autor: Echipa GP

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Cititul este o abilitate importanta pe care toti parintii ar trebui sa o cultive copiilor...
 
Majoritatea copiilor intra in lumea programelor TV inca inainte sa mearga la scoala. Desigur,...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Activitatile extracurriculare detin un rol important in viata elevului, oferindu-i un alt mod...
 
Taguri: lectura  citit  scoala  elev  vocabular 
Prinsi cu joaca, iesirile in aer liber si distractiile de tot felul, copiii nu au nici timp, nici chef pentru a se dedica cititului. In fond, din punctul lor de vedere, obligatiile educative pe care le au se sfarsesc odata cu terminarea orelor si parasirea scolii. Cu totul altul este punctul de vedere al parintilor. Adultii stiu ca cititorii de cursa lunga se formeaza inca din copilarie si cunosc foarte bine avantajele pe care lectura le are pentru copilasul lor.

Avantajele lecturii
Desi cititul se transforma treptat intr-o corvoada odata cu indatoririle scolare (lecturile de vacanta, parcurgerea cartilor din bibliografie etc.), copilul trebuie sa regaseasca placerea cititului individual cu ajutorul dumneavoastra. Si asta pentru ca lectura are o sumedenie de avantaje, iar cateva dintre ele sunt, cu siguranta si pe gustul sau.

Informatii la indemana
Atunci cand citeste, copilul are in fata o lume cu totul noua. Chiar daca subiectul cartii este o poveste, detaliile pitoresti, fundalul istoric, intruchiparea personajelor, toate acestea sunt lucruri din care cel mic invata mereu ceva nou. Cartile tematice - despre animale, calatorii marine, descoperiri geografice, universul cosmic etc. - sunt excelente pentru formarea culturii generale. 

Dezvoltarea vocabularului 
Cartile contin cuvinte care nu se intalnesc in limbajul de zi cu zi. Fie ca este vorba despre cuvinte dintr-un domeniu aparte, fie ca se folosesc cuvinte vechi (arhaisme) pentru a contura atmosfera de epoca sau cuvinte utilizate numai intr-o anumita zona (regionalisme) pentru a reda culoarea locala, cartile ajuta la invatarea de vocabule noi, la intelegerea lor din context si la imbogatirea limbajului. De asemenea, in carti se pot intalni cuvinte nou intrate in limba (neologisme). Cartea este un univers fascinant in care cuvintele sunt utilizate pentru a caracteriza un personaj, in care se foloseste comicul de limbaj, jocurile de cuvinte etc. Nu trebuie uitat ca tot cartile reprezinta o resursa foarte buna pentru a invata sinonime, copilul putand utiliza o paleta mai larga de cuvinte care au un inteles identic sau apropiat. Ganditi-va numai cate cuvinte pot fi folosite pentru a descrie un obiect "mare": enorm, gigantic, imens, vast, spatios etc. 

Personaje model 
Personajele descrise in carti sunt un adevarat model pentru micii lor lectori. Curajul, bunatatea, frumusetea, inteligenta, istetimea sunt valorizate in orice poveste, iar rautatea si prostia sunt pedepsite exemplar. Mai mult, intamplarile prin care trec eroii, felul in care depasesc obstacolele, deciziile pe care le iau in anumite situatii limita sunt excelente resurse educative pentru copilasi. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

<mySQL> : Conexiune nereusita la serverul de baze de date localhost!

Ne pare rau pentru inconvenient dar momentan baza de date nu este disponibila.
Va rugam incercati mai tarziu.

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro