Cont personal

Cum trebuie sa invete copilul nostru?

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
Taguri: scoala  copil  elev  invatat  note 
Toate activitatile scolare trebuie sa fie organizate pe principiul protejarii sanatatii si dezvoltarii armonioase a copilului. Organizarea propiu-zisa se concretizeaza printr-un ansamblu de norme, reguli a caror cunoastere si respectare se va asigura atat de autoritatile scolare cat si de profesori, parinti si chiar copii.

Dintre regulile cele mai necesare organizarii activitatilor scolare amintim:
  • Programul de invatare trebuie sa fie constant atat in interiorul scolii cat si in afara sa. Pauzele trebuie sa exista atunci cand organismul are nevoie de refacere.
  • Studiul trebuie sa alterneze intre partea artistica si partea reala permitand o concentrare de durata si minimizand oboseala. Adica, dupa o perioada de studiu in stiintele exacte, spre exemplu matematica, fizica, chimie etc. se va alterna catre materiile artistice, care folosesc cealalta emisfera a creierului, asemenea picturii, muzicii, limbilor straine, literaturii sau lecturii.
  • Pentru activitatile complexe se vor rezerva varfurile de vigilenta, iar pentru perioadele celelalte se vor programa activitati scurte, variate.
  • Parintii trebuie sa respecte necesarul de somn in functie de varsta copilului si sa programeze activitatile astfel incat sa beneficieze de un somn recuperatoriu. Stimulii subliminali, filmele sau lectura trebuie evitate inainte de culcare, iar atunci cand este posibil seara camera trebuie aerisita. Ritmul circadian trebuie sa fie fix, adica trebuie formata obisuninta de a se trezi si adormi la ore fixe, inclusiv in weekend. Acest lucru este deosebit de important si are un impact foarte mare asupra reusitei scolare.
  • Antrenarea treptata a copiilor pentru a-si putea evalua modul de actiune, gradul de oboseala, a preveni instalarea surmenajului, a diminua actiunea stresorilor negativi.
  • Sunt si o serie de factori care apartin mediului in general, nu neaparat scolii, ce trebuie urmati pentru a indeplini conditiile unei igiene scolare corespunzatoare. Spre exemplu culoarea peretilor, atat la scoala, in salile de clasa cat si acasa in camera de studiu (camera copilului, sufrageria sau locul unde obisnuieste sa invete). Culoarea rosie este de evitat deoarece determina stari de tensiune si excitare; culorile inchise, asemenea maroului, visiniului, brunului induc tristete si apatie. Recomandate sunt culorile deschise, tonifiante sau relaxante, asemenea gabenului, albastrului sau verdele. Mobilierul folosit pentru studiu are aceasi importanta in ambele medii (atat la scoala cat si acasa),  si anume sa permite o pozitie relaxanta dar corecta (spate drept), sa permita pastrarea si utilizarea rechizitelor scolare in imediata apropiere iar la culori, din nou sa se evite cele inchise, cu tonalitati afective negative. Un mobilier adecvat ar trebui sa aiba un colorit reconfortant, usor de intretinut, sa fie multifunctional, modular adaptabil activitatii didactice prin schimbarea dispunerii spatiale.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro