Cont personal

Copiii si valorile morale

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: educatie  valori  copii  incredere  parinti 

Valorile morale au un rol esential in formarea caracterului, tocmai din acest motiv, acestea fac unul dintre obiectivele explicite ale educatiei. Fara un set de valori morale bine definite sau si mai rau, o moralitate slab sau deloc dezvoltata, individul este susceptibil comportamentului delicvent sau antisocial.

Prin educatie se pot descoperi stadiile de dezvoltare are constintei morale,  regulile morale insusite de acesta si mai tarziu, chiar filozofia proprie in care se regaseste moralitatea fiecaruia.  Valorile morale importante care necesita in deosebi atentie sunt:

  • Onestitatea: valorizeaza increderea si onoarea. In orice relatie sociala increderea este necesara, iar copilul trebuie sa stie de mic ca trebuie pretuita atat increderea pe care ceilalti o au in el cat si increderea pe care el le-o poate oferi altora. Aceasta valoare se coreleaza direct cu diverse trasaturi comportamentale, asemenea sinceritatii, minciunii, prefactoriei, manipularii dar si cu principiile personale si curajul moral. De asemenea responsabilitatile si respectarea promisiunilor reprezinta metode prin care se poate forma la copil onestitatea.
  • Respectul: a fi preocupat de demnitatea, valoarea si autonomia celor din jur dar si a propriei sale persoane;  a-i trata pe ceilalti civilizat, a folosi normele de politete atunci cand sunt necesare in interactiunile sociale, a accepta fara prejudecati diferentele individuale, a se abtine de la violenta sau intimidari sunt doar cateva dintre caracteristicile pe care educatia se poate axa pentru a dezvolta respectul in individ.
  • Responsabilitatea: corelata cu onestitatea, reprezinta recunoasterea si indeplinirea atributiilor proprii. Se poate educa prin intermediul autodisciplinei, perseverentei, recunoasterea propriilor greseli dar si a propriilor succese.
  • Dreptate si corectitudine: aceasta trasatura influenteaza direct luarea deciziilor corecte si afecteaza moralitatea foarte grav in cazul in care nu este dezvoltata. Se bazeaza pe luarea decizilor intr-un mod cat mai obiectiv, lipsit de prejudecati.
  • Spirit civic si cetatenesc: inseamna recunoasterea si indeplinirea obligatiior sociale, protectia mediului, participarea la procesorul democratic, si mai ales supunerea in fata legii.

La varste mai mici (prescolare) formarea caracterului pe baza valorilor morale se poate face folosind metoda recompensei. Astfel, copilul va putea aprecia comportamentele si atitudinile generate din aceste valori si chiar si le va insusi in propia filozofie morala, urmand ca si el sa le sustina mai departe. In aceasi masura comportamentele care sunt consecinta a unor trasaturi morale negative trebuie sa fie descurajate, fie prin pedepse (din nou, in special la varstele prescolare) sau prin alte metode educative la varste mai mari (asemenea comunicarii deschise).

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro