Cont personal

Copiii si placerea lecturii

autor: Editura Cartea Copiilor

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: lectura  copiii  carti  educatie  parinti 
Cea mai frecventa întrebare a parintilor este cum pot sa-si sprijine cât mai mult copiii, în primii ani de viata, în procesul de învatare. Raspunsul pe care îl primesc de fiecare data este: "Cititi-le!". Poate ca unii dintre ei asteapta raspunsuri complexe si o lista interminabila de sfaturi, dar nimic nu este mai eficace decât lectura zilnica.

Nu exista o vârsta anume de la care trebuie sa le citim celor mici si nici un numar stabilit de carti. Un singur lucru este clar: trebuie sa le citim de când vin pe lume, cât mai multe povesti posibil. Cititul ajuta la învatarea limbii (vocabular, constructia propozitiei, sunetele si ritmicitatea vorbirii), la cunoasterea lumii înconjuratoare si la deprinderea unor valori umane, deduse din experientele pozitive prezentate în carti.

Cheia succesului este bucuria lecturii, mai exact placerea de a asculta o poveste citita de o persoana draga. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru o experienta reusita:
Cititi-le celor mici cât de devreme puteti - unii parinti le citesc chiar de când se afla în burtica mamei; la vârste foarte mici, nu întelegerea unei povesti este miza, ci construirea unei relatii foarte calde si apropiate cu cel mic, relatie care va fi baza unei comunicari foarte bune în timp.
  • Cititi-le des, macar o data pe zi.
  • Transformati momentul lecturii într-un moment special - vorbiti despre carti ca despre o comoara si despre ora lecturii ca fiind cel mai interesant moment al zilei, iar astfel sa-l astepte cu nerabdare.
  • Alegeti cartile cu atentie - luati în considerare lucrurile care îi plac celui mic si consultati-va cu alti parinti, întrebându-i despre cartile care au avut succes în cazul copiilor lor. 
  • Încercati sa cititi punând accent pe emotii, schimbând adesea volumul si tonul vocii, inventând efecte sonore si imitând diverse voci, ca sa faceti distinctia dintre personaje si narator.
  • În timpul lecturii, aratati-i celui mic ilustratiile si discutati pe marginea acestora.
  • Faceti conexiuni în timpul lecturii, referindu-va la alte carti, povesti sau experiente proprii, asemanatoare cu ceea ce cititi.
  • La sfârsitul povestii, puteti sa purtati o discutie referitoare la subiect; nu trebuie sa fie un test de întelegere a cartii, ci mai mult un exercitiu de reflectie si de enuntare a unei opinii proprii.
Sfaturile de mai sus sunt potrivite parintilor de prescolari, dar, în principiu, ar trebui sa fie utile si parintilor cu copii mai mari. Adultii le pot citi celor mici chiar si pâna la 10-12 ani. Totusi, regularitatea va fi mai mica si cei mici vor prelua adesea rolul celui care citeste, alternând cu parintele.

În privinta alegerii cartilor potrivite pentru copii, parintii întâmpina adesea dificultati. Azi cei mici nu mai sunt deloc menajati, fiindu-le prezentate realitati destul de dure, prin desene animate sau emisiuni TV nu foarte inspirate, de aceea parintii ar trebui sa gaseasca povesti ce sunt potrivite vârstei copiilor, sa aiba un limbaj adecvat si sa prezinte concepte care pot fi usor întelese. Parintii trebuie sa aleaga cartea în functie de complexitatea actiunii, de familiaritatea vocabularului, de întelegerea limbii si de claritatea sintaxei. Este foarte bine atunci când cei mici pot face legaturi între continutul cartii si experientele lor, de exemplu sa se recunoasca în personajul principal, care are aceeasi vârsta cu ei sau întâmpina probleme pe care si ei trebuie sa le depaseasca: teama de doctor, venirea pe lume a unui frate mai mic, prima zi de gradinita etc.

În plus, la cumpararea cartilor si copiii trebuie sa aiba un cuvânt de spus, iar  misiunea noastra, ca parintii, este de a-i îndrepta catre alegerile optime.
Un alt pas foarte important în efortul noastru de a-i face pe copii sa iubeasca lectura este «punerea în scena» a povestilor citite, atunci când este posibil. O poveste care se petrece într-o padure, de exemplu,  poate fi pretextul unei mici excursii la munte sau într-un parc. Reconstituiti actiunea povestii sau, cel putin, partile sale cele mai interesante si amuzante. Copiilor le place sa se identifice cu personajele pozitive, dar nu va faceti probleme daca uneori vor sa fie «lupul cel rau». Puteti atrage si alti copii în aceste jocuri inspirate din povesti si sugerati-le sa joace, pe rând, diferite roluri; este un bun exercitiu de a judeca o situatie din mai multe puncte de vedere si a întelege ca trebuie sa tinem mereu cont de parerile celor din jur, chiar daca nu ne convin întotdeauna.

Exista o varietate de carti pentru toate vârstele, începând de la cele complet cartonate, pentru copii mici (‘Prima mea carte despre numere/culori’, ‘Vrei sa fii prietenul meu?’) si pâna la povesti ce pot fi citite chiar de copii (‘Balul florilor’, ‘Winnie, melcusorul cel grabit’,‘Povesti cu printese’). Cartile sunt potrivite pentru toate momentele zilei, chiar si pentru ora de masa (‘Omida mâncacioasa’) sau pentru ora de culcare (’Ghici cât de mult te iubesc’).

Articol realizat de Editura Cartea Copiilor
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro