Cont personal

Copiii si banii - o relatie echilibrata

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: banii  relatie  parinti  copii  castig 

Parintii vor sa le indeplineasca celor mici orice dorinta, iar puterea financiara de a le oferi copiilor tot ce viseaza devine un ideal personal al adultului. Dar, chiar daca va permiteti luxul de a satisface  permanent cerintele copilasilor, este bine sa va abtineti de la cadouri extravagante. De ce? Pentru ca cel mic trebuie sa-si construiasca un raport sanatos cu banii si sa nu se maturizeze crezand ca poate avea pot ce doreste, atunci cand doreste.

Cum faceti acest lucru? Sfaturile de mai jos va pot ajuta.

1. Ajutati-va copilul sa faca diferenta dintre ceea ce vrea si ceea ce are nevoie.

Orice copil are nevoie de pantofiori comozi si frumosi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-si imbogateasca permanent colectia sau sa poarte adidasi de firma extrem de scumpi. De asemenea, nu e necesar sa primeasca o jucarie noua de fiecare data cand mergeti la cumparaturi, mai ales cand are acasa un sac plin cu care nu se mai joaca sub pretextul ca sunt vechi. Pentru cadouri mari si costisitoare, este bine sa asteptati ocazii speciale, ca ziua de nastere sau Craciunul.

2. Invatati-l sa ofere.

Copilul nu trebuie sa traiasca intr-un glob de cristal. El trebuie sa stie ca exista copilasi mai putin norocosi decat el, care ar fi fericiti daca ar avea o parte din jucariile sau hainutele sale. Invatati-va copilul sa doneze lucruri pentru a face o bucurie celorlalti.

3. STOP comparatiilor cu alti copii!

Daca se compara cu alti copii, ai caror parinti isi permit sa investeasca mai multi bani in jucarii si haine, aratati-i ca exista si copilasii mai saraci si ca el se situeaza undeva la mijloc. Spuneti-i ca posibilitatile dumneavoastra sunt limitate si ajutati-l sa aprecieze ceea ce are nu ceea ce nu poate avea. Este normal sa-si doreasca un obiect cum are colegul sau de banca, dar faceti-l sa inteleaga cu argumente rationale ca nu dorinta de concurenta, ci utilitatea trebuie sa primeze in alegerea hainelor sau a accesoriilor.

4. Creati-i obiceiul de a strange bani si de a gandi in limitele bugetului pe care-l are.

Dati-i o suma fixa pentru hainele de iarna, de exemplu, si mergeti impreuna la cumparaturi pentru a-si alege obiectele dorite. De asemeena, alocati-i o suma lunara pentru activitatile pe care si le propune si nu-i suplimentati suma atunci cand ea se termina. Copilul va realiza rapid ca lucrurile sunt scumpe si ca va trebuie sa aleaga cu grija, sa viziteze mai multe magazine si sa-si gestioneze banii astfel incat sa-i ajunga toata luna.

5. Invatati-l sa-si castige banii.

Copilul trebuie sa inteleaga ca, in viata de adult, nimeni nu-i va oferi nimic gratis. Astfel, alocatia lunara pe care i-o oferiti trebuie sa fie justificata de un efort din partea lui. Daca isi doreste un obiect vestimentar scump, fixati-i niste insarcinari lunare si fiecarui obiectiv indeplinit asociati-i o suma de bani corespunzatoare. Daca va indeplini toate responsabilitatile cerute, la sfarsit va capata banii necesari. Aceste sarcini nu trebuie sa fie exagerate, pentru a-i oferi impresia ca in spatele lor este un refuz mascat, dar nici foarte usoare, pentru a nu relativiza conceptul de munca. 

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro