Cont personal

Banii de buzunar ai copilului!

autor: Echipa GP

 
Similare
Bulimia nervoasa este o afectiune psihiatrica caracterizata de episoade recurente de ingestie...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Soneria insista cu zbarnaitul strident. Tresar. Arunc privirea spre geam -  bezna....
 
"O sa-i ofer copilului meu tot ce n-am avut eu". Asta spun multi parinti, de fapt, toti...
 
Taguri: bani  buzunar  copil  parinte  invata 
Copiii sunt cei mai mari cheltuitori ai banilor munciti... de parinti. Banii de buzunar se duc rapid pe tot soiul de nimicuri, a caror utilitate este cu greu inteleasa de adulti. Si totusi, este important ca orice copil sa aiba un buget propriu, pe care sa si-l gestioneze cat mai responsabil, pentru a invata valoarea banului si a se pregati pentru viata de adult.

Care sunt mijloacele prin care va puteti ajuta copilul sa cunoasca si sa aprecieze valoarea lucrurile, vedeti in continuare.

Cum incepe totul

Simtul de proprietate apare in jurul varstei de doi ani, cand copilul incepe sa identifice obiectele in functie de apartenenta lor. "E al meu" este, adesea, prima expresie prin care cel mic isi defineste relatia cu lucrurile din jur. De aici incepe lungul si dificilul raport al copilului, apoi al adolescentului si apoi al adultului cu lucrurile materiale.

Exista patru faze prin care copilul invata progresiv valoarea banului:
  • Posesia, adica atasamentul fata de lucruri si dorinta de a le detine, care dureaza intre 2-4 ani.
  • Schimbul. Copilasii invata sa faca schimb de obiecte, sa renunte la ceva pentru a primi un lucru nou. Aceasta etapa se intinde pana la sase ani.
  • Intre sapte si opt ani, cei mici invata valoarea banului, pricepand ca fiecare obiect are un pret.
  • Capacitatea de a utiliza si a gestiona banii apare in jurul varstei de 11 ani.
De-a lungul acestor etape copilul invata ca un obiect pe care-l considera "proprietate personala" si pe care-l apara de ceilalti poate fi dat la schimb sau cumparat cu ajutorul banilor.
Dupa aniversarea de sapte anisori ii puteti invata pe cei mici notiunile esentiale despre bani. Si tot acum poate fi ocazia ideala pentru a-i oferi primii bani de buzunar
Dar de cati bani are nevoie un copil atat de mic? Care sunt erorile ce trebuie evitate si care sunt regulile de urmat pentru ca banii de cheltuiala sa aiba mai mult un rol educativ decat practic?
 
Primiti, munciti sau... bine gestionati

Banii de buzunar sunt adesea utilizati in scopul de a recompensa copilul pentru o reusita sau pentru a-l convinge sa faca un anumit lucru. Dar aceasta metoda de a relationa banii cu o fapta buna poate sa nu fie cea mai inteleapta atitudine. De ce? Pentru ca cel mic va asocia banii cu un cadou - meritat, desigur, dar nu asta este important - si nu va intelege ca banii nu se primesc, ci se castiga prin munca.
Mai exista o categorie de parinti care ofera celor mici, in mod regulat o suma de bani prestabilita, fara ca aceasta sa fie conditionata de o anumita reusita sau de un anumit gest facut de cel mic. De asemenea, suma nu este in mod automat ajustata sau oprita cand copilul ia o nota proasta sau face vreo boacana.
Aceasta este cea mai buna metoda de a va responsabiliza copilul si de a-i oferi primele lectii despre utilizarea banilor.

La ce folosesc banii de buzunar?

Banii de buzunar trebuie oferiti impreuna cu cateva "instructiuni de utilizare".
  • Este important sa-i explicati copilului ca banii sunt rodul muncii dumneavoastra si ca nu pica din cer.
  • De asemenea, trebuie sa-i spuneti cate ceva despre utilizarea banilor si sa-l indemnati sa-si achizitioneze lucruri de care are cu adevarat nevoie si care se pot folosi pe termen indelungat.
  • Nu-l lasati sa creada ca banii sunt o recompensa pentru un succes anume, ci o rasplata meritata pentru felul in care a contribuit la treburile casei (a luat paine, a dus gunoiul etc.).
  • Invatati-i care sunt preturile, care este costul vietii actuale. Ajutati-l sa compare intre ele diferite produse si sa aleaga cel mai bun raport calitate-pret.
  • Incercati sa-i aratati ca este mai bine sa economiseasca o vreme si apoi sa-si cumpere un obiect mai mare, pe care si-l doreste cu adevarat si a carui cumparare ii va rasplati cu adevarat efortul si rabdarea de a pune deoparte.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro