Cont personal

Alimentatia scolarului in conditii de efort intelectual

autor: Mihaela Hagiu

 
Similare
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Copilaria si adolescenta sunt perioade ale vietii cand o alimentatie sanatoasa si echilibrata...
 
Tot mai multi copii si adolescenti au capatat o serie de obiceiuri alimentare care au efecte...
 
O alimentatie echilibrata si cu valoare nutritiva inalta este extrem de importanta in cazul...
 
Odata cu inceperea scolii, multi parinti sunt tentati sa suplimenteze ratia zilnica a scolarului...
 
Taguri: alimentatie  vitamina  legume  efort  scolar 
Odata cu inceperea scolii, multi parinti sunt tentati sa suplimenteze ratia zilnica a scolarului cu diferite suplimente de multivitamine. Specialistii considera aceasta o practica gresita. Pentru un copil aflat in perioada de crestere este nevoie de un regim alimentar echilibrat, variat, bogat in vitamine si minerale, completat cu odihna adecvata si plimbari sau activitati fizice in aer liber. Astfel se asigura nu numai o dezvoltare sanatoasa a copilului, dar si imbunatatirea gradului de concentrare necesar studiului.

Un copil scolar care face un efort fizic si intelectual obisnuit, dar care se plange adesea ca este obosit, nu ar trebui sa ia astfel de suplimente fara indicatia medicului, deoarece acestea pot ascunde cauza adevarata a starii de oboseala.
In perioadele de efort intelectual, consumul energetic creste si se impune, asadar, un program alimentar rational si sanatos.

Necesar de vitamine

Organismul are nevoie de vitamine care stimuleaza reactiile de oxidoreducere (vitaminele B2, B6, C, P) si de vitamine care impiedica depunere de substante grase pe peretii vaselor sangvine (colina, inozitol, vitaminele E, B12, acidul folic).

Vitamina B2 este importanta pentru cresterea rezistentei la efort.
Carenta de B2 poate genera apatie, hiperemotivitate, ameteli. Vitamina B2 nu poate fi stocata in corp, deci trebuie furnizata zilnic.
Surse naturale de vitamina B2: lapte, ficat, branza, legume verzi, peste, oua.

Vitamina B6 are rol in formarea hemoglobinei, fiind si stimulant muscular.
Carenta de B6 poate duce la iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala.
Surse naturale: ficat, rinichi, pepene galben, varza, oua, alune, nuci.

Vitamina B8 (colina) este indicata in ameliorarea capacitatii de memorare, ajutand la transmiterea impulsurilor nervoase. Are efect calmant si contribuie la eliminarea toxinelor din corp.
Surse naturale: galbenus, creier, inima, ficat, legume verzi.

Vitamina B9 (inozitol), asociata cu B8 participa la formarea lecitinei. Are efect calmant si favorizeaza nutritia celulelor creierului.
Surse naturale: cereale integrale, ficat, fasole uscata, citrice, stafide, alune, miere.

Vitamina B12 este cel mai cunoscut factor antianemic, este ideala pentru crestere si are rol benefic asupra sistemului nervos. Are proprietati energizante si diminueaza iritabilitatea, creste puterea de concentrare, imbunatateste capacitatea de memorare si echilibrul psihic.
Surse naturale: toate alimentele de origine animala.

Vitamina C este indispensabila organismului uman. Printre altele, vitamina C este tonifianta, stimuleaza sistemul imunitar, este un antioxidant puternic, participa la asimilarea fierului, are rol in reglarea glicemiei. Este indicat un aport crescut de vitamina C in cazuri de surmenaj fizic si intelectual, anorexie, oboseala.
Surse naturale: citrice, afine, mure, legume verzi, rosii, conopida, brocoli, ardei.

Vitamina E este un antioxidant puternic, atenueaza starile de oboseala, protejeaza plamanii impotriva aerului poluat, mareste rezistenta generala a organismului, furnizand cantitati sporite de oxigen.
Surse naturale: uleiurile vegetale nerafinate, presate la rece, nuci, legume verzi, cereale integrale, oua. Vitamina E este distrusa prin pasteurizare si prin uscarea laptelui (lapte praf) sau prin pastrarea alimentelor timp indelungat la frigider.

Deserturi interzise

Se crede in mod gresit ca ciocolata, si dulciurile in general, cresc nivelul energetic, insa aceasta este doar pentru o perioada scurta de timp, instalandu-se apoi o stare de oboseala. Scolarii au tendinta sa consume multe gustari constand in dulciuri, mai ales in perioadele de efort intelectual intens (evaluari, examene). Parintii ar trebui sa nu incurajeze preferintele copiilor si sa insiste ca ei sa consume fructe proaspete, sandvisuri, sau iaurturi atunci cand simt nevoia de a rontai ceva.

O hidratare corespunzatoare este esentiala pentru creier si pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare, si diminueaza predispozitia la dureri de cap. Apa sau sucurile naturale de fructe nu trebuie sa lipseasca de pe biroul scolarului atunci cand studiaza. Bauturile care contin prea mult zahar trebuie evitate, deoarece scad nivelul energetic imediat dupa ingerarea lor.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro