Cont personal

Alimentatia ideala pentru scolari!

autor: Mihaela Hangiu

 
Similare
De multe ori, alimentatia adolescentului nu primeste atentia cuvenita. Multi adolescenti au...
 
In perioada de copil mic si prescolar are loc o incetinire a ritmului de crestere si o...
 
Alimentatia scolarului trebuie sa indeplineasca, in general, aceleasi reguli ca si la varsta...
 
Încă de la pubertate, copiii încep să-şi petreacă tot mai mult din timpul liber în...
 
Dezvoltarea inteligentei si gandirii copilului se desfasoara pe parcursul mai multor stadii:...
 
Taguri: alimentatia  scolarul  varsta  fructe  hidratare 
Alimentatia scolarului trebuie sa indeplineasca, in general, aceleasi reguli ca si la varsta prescolarului. Aceasta trebuie sa asigure toate nevoile nutritive si calorice ale copilului.
Trebuie sa fie sanatoasa si variata, sa contina toate cele trei principii alimentare de baza – proteine, glucide, grasimi – dar si vitamine, saruri minerale, fibre celulozice si apa, in cantitati suficiente si intr-un raport echilibrat.


Valorile medii ale necesarului de calorii, in functie de vârsta, de sex si de activitatea desfasurata sunt:
  • 2 400 calorii/zi la vârsta de 7 ani;
  • 3 100 calorii/zi la vârsta de 12 ani.
O alimentatie echilibrata, rationala, presupune ca 15-20% din cantitatea calorica globala a zilei sa fie consumata la masa de dimineata, 5-10% la gustari (intre mese), 40-50% la masa de pranz si restul de 25-40% la cina copilului. Alimentele vor fi pregatite cat mai variat si mai apetisant, condimentate moderat.

Copilul scolar are nevoie de produse alimentare bogate in proteine, in principal proteine animale. Acestea se asigura din consumul de carne (100-130 g/zi), lapte (500 ml/zi), branzeturi (20-30 g/zi) si oua. Scolarul poate consuma carne de doua ori pe zi. Meniul zilnic trebuie sa aiba un continut scazut de grasimi si glucide. Grasimile pot fi oferite sub forma de unt si smantana. (25-30g/zi) si adaos de ulei la diferite preparate.

Necesarul zilnic de glucide poate fi asigurat prin consumul de paine (200-250), fainoase (45-50g), legume verzi (250-300g), radacinoase (200g). Pentru un aport suplimentar de vitamine si saruri minerale este bine ca scolarul sa manance fructe proaspete (250-300g) si salate din cruditati la masa de pranz. Ratia de glucide poate fi completata cu zahar si produse zaharoase (50-55g/zi).
Ca si la varsta prescolara, trebuie evitate excesul de sare si condimente, prajelile, dulciurile in exces.

Trei mese principale


Ca repartizare a meselor la aceasta varsta se recomanda trei mese principale si una - doua gustari. Micul dejun este foarte important pentru scolar si nu trebuie lasat sa plece la scoala fara sa manance inainte. Lipsa micului dejun poate provoca stari de hipoglicemie, cefalee, vertijuri cu repercursiuni asupra randamentului la efortul fizic si intelectual, pe care copilul il depune cel mai intens in cursul acestei parti din zi. Daca programul scolar se prelungeste dupa pranz, copilul va mai lua o gustare la scoala.

Pentru cei cu program de scoala dupa-amiaza, este bine ca pranzul sa fie servit cu o jumatate de ora - o ora inainte de plecarea la scoala, timp necesar pentru o buna digestie. Gustarile pot fi constituite din fructe, lapte si produse lactate. Masa de seara trebuie sa contina alimente usoare, care nu solicita un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a caror combinatie produce efecte digestive nefavorabile.

De asemenea, trebuie sa se asigure o hidratare corespunzatoare pe parcursul zilei, fiind preferate apa, sucurile de fructe naturale, ceaiurile, limonadele din fructe, si nu bauturile racoritoare acidulate.
Copilul va fi invatat ca este obligatoriu sa se spele pe maini inainte de masa si pe dinti dupa fiecare masa.
Si la aceasta varsta este bine ca scolarul sa ia masa impreuna cu ceilalti membri ai familiei pentru a deprinde regulile de comportare civilizata la masa.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro