Cont personal

O masa de Craciun echilibrata

autor: Echipa GP

 
Similare
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Alimentatia copilului prescolar se aseamana mult cu cea a copilului mic, adica 3 mese si 2-3...
 
Cea mai mare preocupare a parintilor, incepand cu 15 septembrie, este mancarea micilor...
 
Unul dintre cele mai importante simboluri ale Craciunului, pomul de iarna nu a existat de la...
 
Cand ii povestiti celui mic ca Mos Craciun ii aduce cadourile pe care le gaseste sub brad,...
 
Taguri: craciun  sarbatori  branza  tort  mancare 
A sosit si momentul asteptat al vacantei, al sarbatorilor si... al rasfaturilor culinare. Masa de Craciun si cina de Revelion sunt obiceiuri festive cu traditie. Dar, desi tentante prin oferta bogata de preparate, aceste doua momente de excese pot deveni daunatoare.

Cum putem transforma meniul traditional, bogat in grasimi si zahar, intr-unul ceva mai dietetic si mai ofertant in elemente nutritive? Nimic mai simplu!

Platoul cu aperitive
De obicei, acesta contine carnaciori, chiftelute, mezeluri, oua umplute, branza si masline. Rareori pe platouri apar si legumele. Aici este si principalul capitol care trebuie corijat. Puteti alege sa le oferiti invitatilor mici "baghete" din legume - conopida, castravete, morcov, telina, ardei gras - alaturi de un sos pe baza de branza de vaci cu 0% grasimi, smantana dietetica si o ceapa rasa. Alte alegeri la fel de sanatoase pot fi salatele variate - de vinete, de cruditati, de limba cu sos alb, orientala, boeuf (cat mai dietatica).
Daca bugetul va permite, este bine sa preferati fructele de mare (bogate in zinc, fier, cupru, calciu si iod, in functie de sortiment) si pestele. Ca sos, preferati untul topit sau branza de vaci cu ierburi aromate in locul maionezei.
Evitati, pe cat posibil, grasimile, prajelile si amestecurile din comert ale caror ingrediente sunt greu identificabile (branza topita, pateu de ficat).

Ciorba
In mod traditional, de sarbatorile de iarna se servesc celebrele ciorbe de perisoare, de burta sau de potroace cu zeama de varza.
Acestea nu sunt daunatoare in sine, dar adauga calorii nejustificate unei mese si asa prea copioase. De aceea, ele pot lipsi din meniu sau pot fi inlocuite cu propuneri mai sanatoase, dar la fel se savuroase: supa-crema de ciuperci, supa de mazare cu crutoane si smantana, consome de pasare.

Sarmalele
Pentru ca reprezinta insusi simbolul sarbatorilor, sarmalele vor fi vedetele mesei. Dar asta nu inseamna ca ele trebuie sa pluteasca in grasime sau sa aiba dimensiuni impresionante. Mici, dar foarte gustoase si cat mai dietetice, sarmalele vor fi o prezenta agreabila la masa, alaturi de putina mamaliga. Puteti incerca noi variante de pregatire light: carnea poate fi de vita sau de curcan, iar alaturi de orez in compozitie mai puteti adauga morcov si ardei. Uitati de adaosurile de kaiser, slaninuta si untura.
In privinta frunzelor - de stevie, vita de vie sau varza - alegerea va apartine, dar este de preferat ca acestea sa nu fie excesiv de sarate.

Friptura
Carnea de porc fiind oricum piesa de rezistenta a sarbatorilor, preferati alegerea unei fripturi ceva mai speciale, pregatite dupa o reteta festiva: gasca pe varza rosie, rata cu portocale, curcan cu garnitura de castane, caprioara sau mistret, iepure sau chiar peste la cuptor.

Preparatele din porc
Toba, carnatii proaspeti, caltabosul, piftia, sangeretele, lebarul, soriciul sunt delicii specifice mesei de Craciun. De aceea, este greu sa ne interzicem degustarea unor astfel de preparate, mai ales ca ele "apar" la cina numai o data pe an.
Ce putem face este sa limitam portiile servite si sa incercam sa nu amestecam prea multe astfel de preparate la aceeasi masa. De asemenea, consumul lor trebuie alternat cu mese ceva mai light.

Desertul
Cozonac, fusercuri, prajituri cu crema si, la final, tortul... iata un exemplu limpede de "asa nu!".
Daca tortul este nelipsit, iar cozonacul este intruchiparea maiestriei dumneavoastra de gospodina desavarsita, celelalte prezente dulci pot absenta de la masa. Nimeni nu se va supara nici daca veti inlocui tortul cu o tarta de mere, portocale sau fructe de padure sau cu o inghetata preparata in casa.







Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro