Cont personal

Internetul - reguli de buna utilizare

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: reguli  internet  copil  utilizare  parinti 
Incepand cu varsta de 11-13 ani, copiii utilizeaza foarte mult internetul, sub diferite motive sau pretexte: cautarea unor informatii necesare pentru scoala, descarcarea de fisiere cu muzica, trimiterea de mailuri catre colegi si prieteni, discutiile pe forumuri sau jucarea de jocuri on-line. Este normal ca, la varsta sa, copilul dumneavoastra sa fie un mare consumator de internet. Dar, pentru ca acest instrument magi sa nu se transforme intr-o sursa de pericole, este bine sa stabiliti niste reguli clare de utilizare.

Cum trebuie procedat?
Ca majoritatea parintilor, si dumneavoastra aveti impresia ca cel mic cunoaste acest domeniu mult mai bine decat dumneavoastra. Si atunci, ce puteti face?  Cum va puteti asigura ca supravegherea dumneavoastra este eficace?
Dialogul ramane cea mai buna solutie! Stabiliti, impreuna cu baiatul sau fetita dumneavoastra o lista de reguli care se aplica neconditionat atunci cand vine vorba despre utilizarea internetului. Acest cod va trebui conceput "adunand" ideile intregii familii si toata lumea trebuie sa fie de acord cu respectarea sa.
Iata cateva idei pe care dumneavoastra le puteti propune celorlalti membrii ai familiei:
  • Evitati sa instalati computerul conectat la internet in camera unuia dintre copilasii dumneavoastra. Insistati ca acesta sa se afle in living, acolo unde se aduna toata familia, sau intr-un birou la care fiecare sa aiba acces.
  • La masa sau atunci cand discutati cu cel mic, incercati, discret, sa va informati in legatura cu site-urile accesate, cu informatiile cautate, cu prietenii virtuali pe care-i are. Astfel, veti afla care sunt centrele sale de interes atunci cand vine vorba de internet. Prefera sa vorbeasca pe messenger sau este pasionat de un anumit domeniu despre care cauta informatii suplimentare?
  • Invatati-va copilul sa nu comunice informatii personale atunci cand utilizeaza mailul, cand intra pe forumuri de discutii on-line sau cand foloseste messengerul. Este bine sa-i atrageti atentia sa nu completeze formulare de inscriere pe diverse site-uri sau cand vrea sa participe la vreun concurs.
  • Interziceti descarcarea de programe fara sa aiba acordul dumneavoastra prealabil, aratandu-i riscurile la care se expune: "captarea" involuntara a vreunui program spion sau a unui virus informatic. Explicati-i, de asemenea, ca partajarea de fisiere (muzica, filme, documente) in cadrul unei retele sau descarcarea de texte, imagini sau filme poate constitui o incalcare a drepturilor de autor.
  • Preveniti-l asupra pornografiei on-line. Mai devreme sau mai tarziu va descoperi si singur asemenea site-uri, de aceea este bine sa discutati din timp si sa-l faceti sa inteleaga de ce sunt "interzise minorilor".
  • Explicati-i ca, atunci cand utilizeaza forumurile de discutii, trebuie sa aiba un comportament responsabil si decent, sa nu jigneasca ceilalti forumisti si sa nu se implice in dialoguri violente.
  • Spuneti-i sa va previna daca se intampla ceva neplacut atunci cand navigheaza pe net, daca cineva ii vorbeste urat, il ameninta, il hartuieste sau ii propune lucruri bizare.
  • Daca dialogul nu da roade sau daca aveti motive sa va indoiti in legatura cu activitatile de "cercetare" pe internet ale copilului dumneavoastra, apelati la instrumentele informatice de protectie si siguranta. Puteti folosi programele de filtrare, asemenea celor de control parental. Sistemul care foloseste asa-numitele "liste negre" va permit sa determinati site-urile la care copilul poate avea acces si cele mai ii sunt interzise.  Unele programe va propun, de asemenea, o optiune care permite limitarea timpului de conexiune.
  • Totusi, aceste programe nu trebuie utilizate ca un inlocuitor pentru vigilenta dumneavoastra. Ele trebuie doar sa sprijine efortul parintilor de a supraveghea indeaproape activitatea de internaut a copilului.
  • Sfatuiti-va copilul sa-si foloseasca intotdeauna simtul critic: nu tot ce descopera pe web trebuie crezut si luat de bun!


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro