Cont personal

Copilul si grupul sau de prieteni

autor: Echipa GP

 
Similare
Prima problemă pe care o întâmpină adolescentul este aceea a modificărilor corporale...
 
Prietenii au o mare importanţă la vârsta adolescenţei. Prin intermediul lor, tânărul...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
"O sa-i ofer copilului meu tot ce n-am avut eu". Asta spun multi parinti, de fapt, toti...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Taguri: copilul  prieteni  grupul  invata  comportament 

Inca de mic puiul tau relationeaza. Mai intai cu tine, cu familia si, mai apoi, cu prietenii. Acestia din urma joaca un rol deosebit de important in educatia, formarea lui ca om si a  comportamentului sau. Fie ca sunt copiii de la gradinita, colegii de scoala sau gasca de la bloc, copilul tau are nevoie de "aceasta gura de aer" din afara familiei.

Asta pentru ca aici invata sa se joace, sa vorbeasca, sa relationeze cu strainii, sa ceara ori sa obtina ce vrea si, mai ales, sa se cunoasca pe sine. E adevarat ca, uneori, grupul de prieteni poate fi "nociv" pentru copilul tau, dar ii poate face si mult bine. De aceea, lasa-l sa-si faca prieteni, dar fii cu ochii-n patru asupra lor.

Ce rol joaca prietenii in dezvolatrea copilului tau?

Din momentul in care iesi din casa, fie la locul de joaca, fie la gradinita, ori la scoala, copilul simte nevoia apartenentei la un grup. Asadar grupul de prieteni nu reprezinta un moft din partea copilului tau, ci o necesitate. Grupul de prieteni reprezinta un element-cheie in dezvoltarea sociala si emotionala a copilului. Sanatatea lui mentala depinde de comunicarea cu cei din jur.

Cu ajutorul prietenilor copilul invata sa respecte dorintele celorlalti. Daca in familie, el este in centrul atentiei si stie ca i se va oferi orice cere, odata intrat intr-un grup, copilul observa ca nu exista nimeni care sa-i faca toate mofturile. Asa invata sa-i respecte pe ceilalti, sa tina cont de parerea altora, altfel, risca sa fie exclus dintre ei. In plus, invata ce inseamna si respectul fata de parinti si de propria persoana.

In gasca, copilul tau afla ce sa joace si cum sa exploreze. Prin jocurile lor de zi cu zi, copiii pot juca diverse roluri, se pun in pielea unor personaje si situatii reale. Astfel, copilul se descopera si-si poate da seama ce anume-i place si ce nu. Si, sa nu uitam, jocurile ajuta la dezvoltarea personalitatii lui.

Tot de la prieteni, copilul afla alte tipuri de comportamente. Asta pentru ca, intr-un grup, fiecare vine cu ce a invatat acasa. Iar in astfel de situatii copilul vede "pe viu" si poate face diferenta intre bine si rau, corect - incorect, permis - interzis. Cum? Observa cum un copil care vorbeste urat este lasat singur, iar unul care face o fapta buna este laudat. Toate acestea il ajuta pe micutul tau sa-si formeze judecata morala.

Printre copiii de varsta lui, micutul tau invata sa accepte, sa refuze, sa asculte ori sa fie ascultat. In sanul familiei, ce cere copilul aia i se da. Cand e printre prieteni, lucrurile se schimba. Invata sa-si astepte randul, sa accepte sa piarda, dar si sa savureze victoria, sa-si recunoasca greselile, sa invete sa-si ceara scuze, dar si sa ierte pe celalalt. Aici, printre prieteni, copilul invata ce inseamna sa fii ambitios, tolerant si cum e sa faci compromisuri.

Si nu in ultimul rand, tot prietenii il pot invata, involuntar, sa se cunoasca pe sine. Aici, printre cei de varsta lui, copilul vede ca e diferit de tot ceilalti, ca are alte preferinte si idei care sunt acceptate sau nu. Asa invata sa se apropie mai mult de cei care au ceva in comun cu el: gusturi sau preocupari. Iar, mai presus de orice, in grupul de prieteni, copilul tau invata sa lucreze in echipa, sa munceasca, dar si sa stie ce inseamna un prieten adevarat si ce e afectiunea.

De acord cu prietenii, dar si atenti cu ei

In concluzie, ca parinti, respectati nevoia copilului de a avea prieteni. Insa, e bine sa fiti si cu ochii-n patru. Ideal e sa nu-l lasi de capul lui, ci sa stiti ce relatii are cu ceilalti copii. Doar supraveghindu-l puteti afla daca exista ceva care-i face rau micutului vostru. Si atunci il puteti proteja. Insa n-o faceti in exces.

Cea mai buna metoda de a-l invata pe copil sa-si faca prieteni de nadejde este sa fim apropiati si sinceri cu el. Cand copilul stie ca acasa mama il intelege si-l accepta, el nu va mai ascunde nimic. Iar acest lucru, il va feri de alegeri nedorite. Asta pentru ca acasa are un model de relatie frumoasa si plina de dragoste.

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro