Cont personal

Activitati utile pentru timpul liber!

autor: echipa GP

 
Similare
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Adolescentii de astazi par sa aiba mai mult timp liber, mai putine responsabilitati si sa fie...
 
Activitatile extracurriculare detin un rol important in viata elevului, oferindu-i un alt mod...
 
Parintii trebuie sa le expuna copiilor, inca de la varste fragede, chiar prescolare, toate...
 
Ca parinti, multi dintre dumneavoastra v-ati intalnit cu diagnosticul de anemie la adresa...
 
Taguri: activitati  timpul  liber  adolescentii 
Adolescentii de astazi par sa aiba mai mult timp liber, mai putine responsabilitati si sa fie mai putin supravegheati decat cei din generatiile trecute. Nu e nimic neobisnuit sa vezi tineri stand degeaba in mall-uri, in restaurante tip fast-food, in parcuri sau in alte locuri. De obicei, ei nu fac decat sa vorbeasca si sa se distreze. Dar uneori mai apar probleme. Adolecentii care se plictisesc si cauta ceva de facut pot sa se implice in activitati nepotrivite, periculoase sau ilegale.

Numarul tot mai mare de adolescenti nesupravegheati si care nu au nimic de facut se poate datora vietii urbane si disparitiei afacerilor de familie. In trecut, tinerii erau nevoiti sa lucreze odata cu parintii la afacerea familiei, iar cei care stateau la tara trebuia sa se ocupe de ferme si gospodarie. Erau supravegheati, acumulau cunostinte si abilitati folositoare si nu aveau timp sa dea de belele. Astazi, majoritatea parintilor lucreaza departe de casa, iar adolescentii trebuie sa-si gaseasca singuri o ocupatie. Exista tot mai multi parinti singuri, care nu au timpul necesar sa se ocupe indeaproape de adolescenti asa cum exista foarte multe familii in care ambii parinti lucreaza. 

Idei pentru petrecerea timpului liber

Tinerii au nevoie de timp liber pe care sa-l petreaca alaturi de prieteni relaxandu-se, discutand, distrandu-se. Dar, in acelasi timp, trebuie sa invete cum sa-si gaseasca activitati sanatoase, legale si educative pentru timpul lor liber. Din pacate, prea mult timp liber poate sa provoace probleme. Nu toti copiii stiu sa-si gaseasca activitati potrivite, nu toti stiu sa se abtina de la lucrurile nepermise, asa cum nu toti stiu sa-si aleaga prietenii cu care sa stea.

In continuare gasiti cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va invata adolescentul sa fie responsabil si sa-si petreaca timpul liber intr-un mod placut si sigur.
Stabiliti anumite reguli, de exemplu, ora la care adolescentul trebuie sa fie acasa, treburile casnice pe care le are de rezolvat. Permiteti-le copiilor sa ia parte la luarea acestor decizii.
Adolescentilor mai tineri spuneti-le exact ce au de facut. Dati-le ocazia sa-si castige, prin munca, anumite privilegii sau mai multi bani de buzunari. Permiteti-le sa-si cheltuiasca asa cum vor banii pe care ii castiga.

Un job part time?


Adolescentii mai mari pot sa-si gaseasca de lucru cateva ore pe zi (sau pe week-end). De exemplu, pot sa imparta fluturasi. Un loc de munca care le ofera ocazia sa cunoasca persoane noi, sa acumuleze cunostinte si abilitati, sa castige bani.

Daca aveti un adolescent mai mare incurajati-l sa se se gandeasca care este scopul lui, ce vrea sa faca mai tarziu, cand va fi adult. Ajutati-l sa-si planifice timpul liber asa incat activitatile sa se incadreze in domeniul care il atrage cel mai mult.
Asigurati-va ca stiti tot timpul unde este copilul dumneavoastra. Sunati-l din cand in cand si aflati unde e si ce face. Daca este acasa, singur, rugati o ruda sau un vecin sa treaca sa vada ce face.
Incurajati copiii sa se implice in activitati de voluntariat sau in asociatii ale tinerilor.

Pentru a evita ca adolescentii sa se implice in activitati periculoase in timpul liber, vorbiti-le despre fumat, pornografie, droguri, presiunea grupului, dependenta de calculator.

Pentru a avea un adolescent responsabil fata de el si fata de ceilalti, trebuie sa incepeti devreme educatia specifica. Adolescentii isi pot folosi timpul liber ca sa se implice in activitati periculoase pentru ca nu au un hobby si nu stiu ce sa faca in orele libere. Copiii mai mici nu prea se apuca de fumat sau de droguri, in schimb, daca nu au o ocupatie anume, tind sa petreaca mult timp la televizor sau la calculator, si nu neaparat cu activitati educative. Bineinteles ca si ei trebuie sa aiba o ocupatie care sa nu le permita sa-si piarda timul degeaba. Adolescentii accepta mai greu sugestiile parintilor, asa ca profitati de copilarie (de exemplu intre 7 si 10 ani) pentru a-i convinge pe cei mici sa incerce diferite activitati ca sa vada ce le face placere. Poate sportul, dansul, pictura, muzica... Se gasesc o multime de activitati care sa ii atraga pe cei mici. Cu cat isi gasesc mai repede un hobby cu atat sunt mai multe sanse sa si-l pastreze pana la varsta adolescentei cand vor incepe sa-i dedice si mai mult timp.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro