Cont personal

Interesul pentru sex la pubertate

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: puberul  parintii  psihice  astfel  perioada 
Dupa varsta de 9 ani, mai aproape de aceasta varsta la fete, ceva mai tarziu la baieti, ne putem astepta la aparitia pubertatii. Dupa o perioada de "latenta" intre 6 si 9 ani, este etapa in care incep sa iasa la iveala conflictele psihice nerezolvate din copilarie. De asemenea, o data cu dezvoltarea caracteristicilor sexuale, cei pe care pana mai ieri ii consideram copii incep sa fie interesati de aspectele sexuale ale vietii.

Cand copilaria a decurs relativ bine, fara probleme si traumatisme majore, pubertatea va reprezenta o continuare fireasca a dezvoltarii psihice si fizice, caracterizata prin nevoia de a initia relatii de prietenie si cu persoane de sex opus. Puberul va fi destul de increzator in sine si se va baza pe intelegerea si pe sfaturile parintilor. In cazul in care copilaria a fost caracterizata prin dificultati de dezvoltare, retard emotional, conflicte psihice puternice, acestea, dupa o perioada de "adormire", vor aparea cu forte proaspete la pubertate. Explozia hormonala, in loc de a orienta puberul, asa cum este firesc, spre persoane de sex opus, il va replia spre problemele sale, care se cer rezolvate. Din pacate, multi parinti confunda aceasta stare de regresie cu dificultatile si tumultul interior inerente varstei.

Educatia sexuala a puberului se desfasoara in mare parte in mod formal, la scoala, si informal, in cercul de prieteni. Cu toate acestea, este bine sa poarte o discutie si cu parintele de acelasi sex, preferabil cat mai devreme (la primele semne de interes pentru sexualitate). Desi este evident ca nu a aparut adus de barza, puberul se va simti mai "normal" daca va sti ca si parintii lui au trecut prin aceleasi experiente pe care le traverseaza el acum. Chiar daca adultii se tem, in general, de astfel de discutii cu copiii lor, vor vedea ca lucrurile nu sunt atat de complicate precum isi imagineaza. De regula, puberul nu are incredere in el, transformarile corporale prin care trece ii provoaca teama (dintr-odata nu mai seamana nici cu cine era pana atunci, dar nici cu parintii sai); fata sau baiatul de care se simte atras manifesta aceleasi probleme si, prin urmare, va avea un comportament evaziv. Ca parinte, cautati sa initiati o discutie cu fiul sau fiica dumneavoastra evitand pozitia de autoritate. Incercati sa-i vorbiti din experienta proprie si nu "din carti", altfel va ignora ceea ce-i spuneti. O astfel de transmitere a informatiei intre generatii este foarte utila. Copilul intelege ca nu este singurul aflat in acest gen de situatie, ca lucrurile merg mai departe, oricat de grave ar parea in prezent, ca parintii sai nu au fost si nu sunt infailibili.

Mentalitatea anumitor parinti, in special a celor de fete, care isi impiedica copiii ajunsi la pubertate sa lege relatii de prietenie cu tineri de sex opus, are drept unic rezultat indepartarea copiilor de ei. De asemenea, dezorientarea si sentimentele de culpabilitatea specifice varstei nu fac decat sa se amplifice in astfel de cazuri.

O data cu pubertatea, controlul parintilor asupra copiilor ar trebui sa se diminueze semnificativ. Acestia sunt suficient de maturi pentru a judeca cu propria minte si pentru a incepe sa se desprinda de familie, iar proaspatul interes sexual este un bun prilej pentru a-si exersa independenta. 
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro