Cont personal

Dezvoltarea sexuala a copilului: 6-12 ani

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezint─â con┼čtiin┼úa imaginii de sine a individului, a┼ča cum este perceput─â...
 
Solicit─ârile intelectuale tot mai largi, mai complexe ┼či multilaterale duc la modific─âri...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: copil    pubertate    sexualitate    copii    parinti 
Daca, pana la 6-7 ani, copilul dumneavoastra incepe sa isi dea seama de diferentele intre fete si baieti, trecand printr-o perioada de autodescoperire si de cunoastere a ceea ce il diferentiaza de sexul opus, din jurul acestei varste trece intr-o alta etapa a dezvoltarii sale sexuale: apartenenta la grupul sau sexual.

Diferentierea in clanuri

De pe la varsta de 6 ani, pana pe la 9 ani, copiii incep sa petreaca mai mult timp alaturi de altii de acelasi sex. Este vorba despre asa-numita organizare pe clanuri, in care, aparent, copilul pierde orice interes pentru aspectele de ordin sexual. Devine solidar cu membrii grupului de care apartine, care, prin definitie, este opus celuilalt. In acelasi timp, acest dezinteres este doar unul de fatada, pentru ca sexualitatea, in sens larg, este mereu prezenta. Numai ca se exprima altfel. 

Prin urmare, chiar daca micutul dumneavoastra este foarte indragostit de fetita vecinilor, nu va face nici un gest in acest sens, pentru ca nu vrea sa atraga sarcasmele si glumelor prietenilor lui de joaca. Tot acum este perioada in care copiii au nevoie sa-si exprime clar intelegerea diferentelor dintre sexe. Acum vor aparea intrebarile de natura sexuala, pentru ca vor sa-si explice cat mai bine procesul de conceptie, graviditatea, nasterea. Treptat, va fi nevoie sa se elucideze si asupra fiziologiei organelor sexuale interne si externe, asa ca va trebui sa va pregatiti. 

De la 9 la 12 ani

Cu cat se apropie de pubertate, forta de atractie a sexului opus devine mai puternica. Primii pupici, primele emotii, prima relatie de prietenie, prima tinere de mana in parc, toate acestea deschid mici brese in frontul clanului format mai devreme, care, treptat, vor deveni imposibil de acoperit. Intre 9 si 12 ani, copiii trebuie sa se pregateasca psihic pentru pubertate. 

Aparitia sanilor, prima menstruatie, pentru fete, sau ejacularea si pilozitatea, pentru baieti, nu sunt neaparat niste motive de bucurie. Acum copilul incepe sa devina pudic si pare dezgustat de chestiunile de natura sexuala. Acum incepe sa simta mai acut nevoia de a se identifica cu cineva, de a avea un punct de reper. Acum apar pasiunile pentru actori, pentru vedete de televiziune etc., pentru ca doreste sa se recunoasca in acestia. 

Rolul parintelui

Dumneavoastra va ramane rolul de a-i ajuta pe copii sa traverseze armonios fiecare perioada din devenirea lor sexuala. Din fericire, nu trebuie decat sa dati dovada de bun simt si de atentie la transformarile pe care le parcurge copilul dumneavoastra. Restul vine de la sine.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro