Cont personal

Complexele la pubertate

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: proces  adolescent  pubertate  acnee  complexe 
Are nasul prea mare, are acnee, nu are talia destul de subtire... Fiecare tanar la pubertate isi gaseste sau isi inventeaza un defect care capata proportii catastrofale. De aici pana la cautarea de strategii menite sa ascunda defectul nu mai e decat un pas. Incercand sa se infrumuseteze, copilul ajunge de multe ori sa-si camufleze sau sa-si puna in umbra adevarata frumusete.

Se priveste indelung in oglinda
In adolescenta, copilul dumneavoastra trece printr-o faza trecatoare, dar importanta pentru maturizarea sa. Isi examineaza cu rabdarea si obiectivitatea unui om de stiinta orice schimbare fizica aparuta la pubertate. Unii dintre adolescenti, mai anxiosi din fire, privesc toate transformarile ca pe niste defecte, se compara cu alti colegi si concluzioneaza ca sunt mai urati, mai lipsiti de farmec si mai neindemanatici decat prietenii lor. Acneea, sanii prea mari sau prea mici, lipsa unei constitutii atletice le bulverseaza imaginea despre sine insasi, mai ales atunci cand adolescentii descopera primele flirturi si emotia primei iubiri.

Nu-i nimic grav
Orice adolescent este o persoana care se cauta pe sine si se construieste in fiecare zi. Aceasta etapa face parte integranta din procesul de autocunoastere. Adolescentul se debaraseaza de carapacea sa, se deschide spre lume si spre sine si se trezeste singur in fata problemelor pubertatii si ale transformarilor pe care aceasta le impune. Dar numai astfel va reusi sa-si defineasca personalitatea si sa-si construiasca, treptat, imaginea adultului care va deveni. Astfel, trebuie bine inteles ca aceste complexe nu reprezinta o patologie, ci un reflex care face parte din procesul evolutiv.

O etapa trecatoare
Multi adolescenti traiesc o adevarat drama atunci cand isi inventariaza defectele. In fond, nu-i usor sa traiesti cu un complex! Reactia lor fireasca va fi inchiderea in sine. Unii pot prezenta semne clare de depresie si pot concluziona ca nu sunt iubiti. Daca observati ca aceste simptome devin prea intense sau dureaza prea mult, puteti cere sfatul unui psiholog. Riscul cel mai mare este ca aceste complexe sa se prelungeasca si sa-i afecteze viata de adult. Astfel, adolescentul complexat va deveni un adult complexat.

Cum reactionati?
Parintii au o sarcina delicata. Trebuie sa-si ajute copilul, fara sa-i dea acestuia impresia ca intervin in viata sa intima. Un adolescent nu mai e un copil. Daca va observa ca-i dati sfaturi legate de aspectul sau fizic, adolescentul, care abia invata sa se cunoasca, va va indeparta. In plus, va veti pierde credibilitatea daca incercati sa-i contraziceti constatarile cu privire la propria \"uratenie\". Va crede ca faceti gesturi gratuite, din complezenta sau dintr-o prea mare afectiune.

Ajutati-l sa gaseasca solutii
Il puteti acompania in procesul de auto-descoperire ascultandu-l cu atentie si oferind solutii prompte si practice la problemele sale. Daca il deranjeaza acneea, propuneti-i sa mearga la dermatolog sau cumparati-i lotiuni speciale pentru rezolvarea afectiunii.
Daca baiatul dumneavoastra se vede prea slab, prea putin atragator, propuneti-i sa faca sport. Isi va dezvolta o silueta armonioasa si-si va dezvolta musculatura.
Ajutati-l sa capete incredere in sine inca din copilarie si sa relativizeze problemele de acest gen.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro