Cont personal

Scapa de acnee!

autor: Echipa GP

 
Similare
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
Pubertatea este o perioadă de transformări fizice şi psihice. Acestea pot fi bulversante...
 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in...
 
La baieti, instalarea semnelor de pubertate inaintea varstei de 9 ani defineste termenul de...
 
Pubertatea reprezinta perioada din cresterea si dezvoltarea copilului care precede...
 
Taguri: acnee  scapa  pielii  acneea  pubertate 
Tenul incarcat si modalitatile de curatire a acestuia incep sa devina o problema serioasa odata cu intrarea la varsta pubertatii. Acneea reprezinta cea mai importanta problema de sanatate a pielii si nu mai putin de 85% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 12 si 25 de ani s-au confruntat cu acest incovenient. Afectiunea isi gaseste originea la nivelul glandelor secretoare de sebum si la nivelul folicului paros al pielii. Conexiunea intre cele doua elemente (glanda secreatoare si radacina porilor) se face prin substanta uleioasa secretata care se depoziteaza la suprafata folicului blocand evacuarea detritusurilor celulare ale acestuia. De fapt, situatiile patologice se refera la supra secretia de sebum sau excesul de bacterii de pe piele.

Principala cauza a acneei este considerata a fi producerea in exces de hormoni androgeni, ce isi are debutul la pubertate. Glandele sebacee sunt foarte sensibile la actiunea acestor hormoni si isi sporesc productia de substante uleioase in prezenta hormonilor masculini. La acestea se adauga si capacitatea rapida de regenerare a pielii ce creeaza detritusuri celulare in exces. De asemenea, s-a stabilit ca exista o implicare genetica in aparitia acneei alaturi de rolul vitaminelor din alimentatie si a stresului.

Acneea la pubertate

Fetele ajunse la varsta pubertatii trec prin schimbari importante de ordin fizic si psihic. Ele includ schimbarea proportiei intre componentele organismului, redistributia grasimii, instalarea menstruatiei, pusee de crestere, aparitia mirosului pielii si modificarea structurii pielii. Acneea isi gaseste si ea un loc printre toate acestea.

Acneea din perioada pubertatii este una stiintific denumita acneea vulgaris si apare de obicei pe fata, spate, umei, brate si piept.

Un ten acneic poate trece prin mai multe etape: puncte albe (extremitatea secretorie, stimulata in exces aglandelor sebacee), puncte negre (solidificarea sebumului la baza firul de par), pustule (interventia bacteriilor determina cumularea unor mici cantitati de puroi), chisturi (traumatizarea zonei determina avansarea procesului catre interiorul pielii si inflamatia in profunzime creand zone umflate, rosii, dureroase).

Solutii pentru eliminarea acneei

Primul pas spre un ten curat este evident...curatirea lui. Deci, spalatul cu produse speciale din punct de vedere al pH-ului si al potentei detergentilor este esential. Aceste preparate actioneaza impotriva bacteriilor, prevenind suprainfectarea punctelor negre. Nu exagerati prin spalarea in exces a fetei deoarece lezati straturile protectoare si puteti intampina probleme mult mai serioase. In general sunt suficiente doua spalari eficiente pe zi. Un ten acneic nu are nevoie de iritatii in plus; de aceea nu folositi scrub-uri violente si incercati sa faceti cat mai gentila manevra de uscare a pielii. Tot aici intra si recomandare de a nu atinge zonele pielii cu elemente acneice. Indiferent de stadiul si aspectul acestor regiuni, traumatizarea lor nu cauzeaza decat sporirea inflamatiei si imprastierea bacteriilor catre zonele invecinate.

Dieta este foarte importanta in sensul ca aduce un plus de minerale si vitamine care hidrateaza si tonifica natural tenul. In ceea ce priveste utilizarea preparatelor hormonale sfatul este sa le tineti departe de atentia copiilor si sa cereti sfatul medicul in legatura cu astfel de tratamente.

Parintii sunt sfatuiti sa se adreseze unui specialist atunci cand acneea tinde sa se generalizeze la nivelul fetei, cu atat mai mult cu cat elementele sunt suprainfectate. Medicul va cauta anumite afectiuni ascunse ce pot avea ca manifestari secundare schimbari cutanate. Exista o serie de tratamente locale care au rolul de a steriliza leziunile si de a reface structura normala a pielii dar lasati recomandarea la indemana medicilor pentru a nu crea neplaceri mai mari.
   


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro