Cont personal

Pubertatea la baieti

autor: Iulia Tincu

 
Similare
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
Pubertatea este o perioadă de transformări fizice şi psihice. Acestea pot fi bulversante...
 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in...
 
La baieti, instalarea semnelor de pubertate inaintea varstei de 9 ani defineste termenul de...
 
Pubertatea reprezinta perioada din cresterea si dezvoltarea copilului care precede...
 
Taguri: pubertate  baieti  schimbari  hormoni 
La baieti, instalarea semnelor de pubertate inaintea varstei de 9 ani defineste termenul de pubertate precoce. Ei sunt mai putin afectati avand in vedere ca studiile statistice arata o prevalenta de 5 ori mai mare a bolii la fetite. Insa, desi mai rara la baieti, pubertatea precoce este mai severa in sensul ca de cele mai multe ori exista la baza o cauza medicala importanta.
   
Debutul pubertatii poarta o amprenta genetica. Un istoric pozitiv de instalare precoce a semnelor pubertatii la parinti sau la alte rude inlatura cel mai probabil suspiciunea unei boli organice de baza. In 5% din cazuri, pubertatea precoce la baieti este mostenita. Spre deosebire de fetite, se pare ca obezitatea nu este legata la baieti de aparitia pubertatii precoce.

Cel care comanda instalarea pubertatii este hipotalamusul; acesta trimite semnale glandei hipofize, care va elimina hormoni ce stimuleaza functia testiculara de secretie androgenica. In final, hormonii masculini determina modificarile somatice specifice pubertatii. Intrarea in functiune mai devreme a acestei axe hormonale coincide cu debutul pubertatii precoce; de multe ori dereglarea nu ascunde o cauza primara si de aceea o numim idiopatica. Mai rar, pubertatea precoce este o consecinta a uneia din urmatoarele afectiuni: tumora craniana secretanta sau nu de hormoni, traumatism cranian, meningita, abcese cerebrale, sindroame genetice, hipotiroidism, hiperplazie adrenala congenitala.

Semnele pubertatii la baieti

Cel mai timpuriu semn al pubertatii precoce  la baieti este marirea testiculelor (peste 2,5 cm in lungime) si a penisului ca urmare a productiei in exces de hormon foliculo-stimulant (FSH). Daca apar alte semne de androgenism in afara cresterii volumului testicular diagnosticul este cu atat mai dificil. Acesta este momentul de debut al bolii, ideal pentru a incepe tratamentul; abia peste 1-2 ani de la marirea volumului testicular apar si celelalte semne: cresterea pilozitatii pubiene, ingrosarea si inrosirea scrotului ca si consecinta a productiei crescute de testosteron. Etapa urmatoare este insotita de modificarea vocii, aparitia acneei, inregistrarea unei cresteri rapide in greutate si inaltime, aparitia pilozitatii faciale si modificarea mirosului sudoral.
   
Ca mama, cercetati cu grija semnele indicate mai sus; doar un diagnostic precoce  asigura sansa reusitei. Urmatorul pas este vizita medicala in care pediatrull va analiza simptomatologia pe baza careia va indica ulterior investigatii de specialitate: probe sanghine, radiografii, ecografii si chiar computer tomografii sau examene cu rezonanta magnetica nucleara. Ulterior va va indruma catre un specialist in endocrinologia copilului care va finaliza testele prin determinari hormonale si va emite diagnosticul final impreuna cu tratamentul adecvat.

Ce facem?

Odata stabilit diagnosticul corect, trebuie stopate sau cel putin incetinite modificarile aparute. Daca exista  o cauza primara, organica a dezechilibrului hormonal, se va trata mai intai aceasta. Insa de cele mai multe ori tratamentul consta in inhibarea lantului hormonal prin preparate testate in acest sens. Este nevoie de multa rabdare din partea parintilor deoarece rezultate favorabile apar dupa cateva luni de tratament sau chiar un an.
   
Suportul psihologic pe care parintii trebuie sa il ofere copiilor nu este nici el de neglijat. Atitudinea corecta este de a relata cu exactitate ceea ce se petrece nou in organismul baiatului dvs; acesta va intelege ca traverseaza o etapa normal care va intra si in viata prietenilor sai doar ca in cazul lui aceasta etapa a intervenit mai devreme. In felul acesta micutul va intelege atat necesitatea tratamentului precum si a vizitelor frecvente la medic.
   
Specialistii recomanda atentie asupra dificultatile emotionale prin care ar putea trece copilul; acestea imbraca aspect diverse de la probleme de socializare, pierderea interesului pentru activitatile zilnice pana la neglijarea temelor, performanta scolara diminuata si chiar depresie.
  
Cheia reusitei consta in incredere in vindecare. Acest mesaj trebuie transmis zilnic copilului nu prin cuvinte ca atare ci prin atitudine pozitiva si implicare in multe activitati sociale menite sa sporeasca baiatului increderea in sine
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

<mySQL> : Conexiune nereusita la serverul de baze de date localhost!

Ne pare rau pentru inconvenient dar momentan baza de date nu este disponibila.
Va rugam incercati mai tarziu.

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro