Cont personal

Previno boala sarutului!

autor: Dr. Marian Ciobanu

 
Similare
Boala sarutului este o boala infectioasa, produsa de virusul Epstein-Barr, din familia...
 
Epidemiile de gripa reprezinta un permanent motiv de ingrijorare pentru parinti, odata ce se...
 
Rujeola este una dintre bolile infecto-contagioase ale copilariei, cea mai frecventa de...
 
Stiti foarte bine ca febra este numai un simptom, rezultat din declansarea mecanismului de...
 
Caciula, fularul si manusile sunt arme nu foarte eficace impotriva virusurilor care circula...
 
Taguri: sarut  virus  febra  oboseala 
Boala sarutului este o boala infectioasa, produsa de virusul Epstein-Barr, din familia herpesului. Virusul se transmite doar prin contactul direct cu saliva unei persoane infectate, mai ales prin sarut, sau prin tacamuri si pahare si - mai rar - prin stranut sau tuse. Virusul ramane activ in saliva persoanei infectate mai mult de 6 luni dupa disparitia simptomelor.

De obicei nu este grava. La copii sub 5 ani si uneori chiar si la cei mai mari, infectia nu produce niciun simptom; la adolescenti si adultii tineri boala poate provoca sau nu simptome.

Caracteristici

Boala este caracterizata prin: febra, oboseala severa si ganglioni limfatici mariti. Simptomele si semnele sunt asemanatoare cu cele ale gripei:

in primele zile - oboseala puternica, febra mica si dureri de cap;
in urmatoarele saptamani - lipsa poftei de mancare, dureri puternice in gat, cu sau fara secretie, umflarea ganglionilor limfatici, mai ales la ceafa, dureri musculare, frisoane, uneori greata si varsaturi, rareori icter si o eruptie ca cea din pojar, agravata daca, din greseala, se administreaza Amoxicilina pentru durerea de gat.

Oboseala persista doua luni sau mai mult, de aceea boala seamana, dar nu are legatura cu sindromul de oboseala cronica. Splina si ficatul sunt adesea marite, iar ochii pot fi umflati. Alte complicatii: inflamarea creierului (encefalita) sau a invelisului creierului (meningita), convulsii si anomalii de comportare. Rareori, splina se poate rupe, daca este lezata prin ridicarea unor obiecte grele sau practicarea sporturilor de contact si necesita operatie de urgenta.

Pentru a confirma diagnosticul, medicul  poate lua o proba de sange, pentru a depista anticorpii la virusul EB. Medicul mai poate lua o cultura din gat, pentru diagnosticul infectiei streptococice, care poate semana cu mononucleoza si necesita antibiotice.
Nu exista un tratament specific, ci doar unul simptomatic.

Se recomanda
  • repaus la pat in perioada febrila a bolii,
  • limitarea activitatii,
  • consumul de cantitati mari de lichide, mai ales la febra,
  • garagara cu apa sarata (lingurita de sare la un pahar de apa calda) pentru a scadea durerea de gat.
Pentru dureri de gat, cap si febra, se poate lua Paracetamol sau Ibuprofen.

Consulta medicul daca prezinti simptome de mononucleoza infectioasa, mai ales daca ai dureri severe in gat, icter si, in special, dureri abdominale (risc de ruptura de splina). Odihneste-te daca esti tare obosit. Evita sporturile cu risc de lovituri (bicicleta, fotbal). Hidrateaza-te si alimenteaza-te suficient. Doar daca gatul este foarte inflamat, jeneaza si impiedica respiratia, medicul poate prescrie corticosteroizi.
Prevenirea bolii se poate face evitand contactul direct cu saliva persoanei care mai poarta, inca, virusul. Dar cine poate evita sarutul unei persoane dragi?
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro