Cont personal

Modificarile fizice rapide si profunde la pubertate

autor: Gabriela Dumitriu

 
Similare
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
Pubertatea este o perioadă de transformări fizice şi psihice. Acestea pot fi bulversante...
 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in...
 
Fiecare copil se dezvolta dupa un ritm propriu de crestere si adaptare la conditiile noi de...
 
La baieti, instalarea semnelor de pubertate inaintea varstei de 9 ani defineste termenul de...
 
Taguri: crestere    perioada  pubertate  sexual 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in societatea adulta. Ea este marcata de profunde transformari, pe toate planurile, incepand cu cel fizic, somatic, psihic, in aria personalitatii, a intelectului,  a preocupailor, a intereselor si terminand cu constructia lumii  interioare, a aspiratiilor si idealurilor.
    
In plan relational au loc transformari ale tipurilor de relatii pe care acesta le creeaza, integrandu-se din ce in ce mai mult in generatia sa, formandu-si noi conduite adaptative si stiluri relationale.
Cele mai profunde modificari evolutive au loc in planul cresterii fizice si maturizarii sexuale intense, care au de multe ori efecte negative in plan psihic, deoarece copilul nu este pregatit pentru aceste transformari care il pot speria, mira, rusina.

Stadiul pubertatii
   
Stadiul pubertatii se intinde pe o perioada de aproximativ 4 ani, de la 10 la 14 ani, si cuprinde 3 substadii:

Etapa prepuberala (de la 10 la 12 ani), caracterizata mai ales printr-o crestere staturala accelerata. Puberul castiga rapid in inaltime , concomitent cu dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare – aparitia pilozitatii pubiene si axilare, dezvoltarea gonadelor. La baieti, puseul de crestere poate debuta mai tarziu, catre varsta de 12 ani, si este in general insotit de dureri de cap, stari de iritabilitate, oboseala, apatie,  stari care alterneaza cu perioade de exuberanta si vioiciune. Fetele trec de asemenea printr-o perioada de crestere accentuata, rapida, mai devreme decat baietii, si pot castiga pana la 20-22 de cm in inaltime, fiind, in general, mai dezvoltate fizic decat baietii la aceasta varsta. In multe cazuri, datorita acestei explozii, devin timide, retrase, evitante fata de sexul opus.
   
Separarea pe genuri se poate observa, odata cu aparitia pubertatii, in relatiile     scolare. In cadrul clasei de elevi, se creeaza o distanta intre grupul de fete si grupul de baieti, intrand nu de putine ori in competitie si relatii de rivalitate.

Pubertatea propriu-zisa (12-14 ani) este varful puseului de crestere fizica, ulterior acestei perioade cresterea incetinindu-se si continuandu-se ulterior intr-un ritm mai lent, pana in jurul varstei de 24-25 de ani. Cresterea in inaltime este mai evidenta, desi inegala intre segmentele corpului.

Cresc mai intai membrele inferioare si superioare, articulatiile, si apoi trunchiul, care aduce dupa sine cresterea umerilor si prelungirea taliei. La baieti se remarca de asemena, o crestere semnificativa a masei musculare, sporind forta fizica si ducand la eliminarea grasimii. La fete, unde masa musculara nu se dezvolta in acelasi mod, se subtiaza talia, creste in circumferinta bustul, si apare un substrat de tesut adipos subtire, subcutanat, care confera pielii un aspect marmorean.
   
La ambele sexe, in perioada apogeului puseului de crestere apare maturizarea     sexuala, pusa in evidenta de dezvoltarea organelor sexuale, cresterea pilozitatii,     modificarea vocii si debutul functionarii glandelor sexuale, manifestat la fete prin menarha si aparitia menstruatiei, iar la baieti prin ejaculari spontane, adesea lipsite de spermatozoizi.
   
Psihologic, aceasta perioada este profund generatoare de confuzie si disconfort,     pentru ambele sexe. Puberul se afla in situatia de a se jena de cresterea inegala a     diferitelor parti ale corpului, care ii genereaza stangacie in miscari, de aparitia     acneei, a transpiratiilor abundente, de impulsurile generate de maturizarea sexuala     brusca.

Etapa post-puberala intervine la scurt timp dupa atingerea punctului culminant al pubertatii, fiind slab diferentiabila de etapa de preadolescenta.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

<mySQL> : Conexiune nereusita la serverul de baze de date localhost!

Ne pare rau pentru inconvenient dar momentan baza de date nu este disponibila.
Va rugam incercati mai tarziu.

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro