Cont personal

Incetinirea cresterii - afectiune sau normalitate?

autor: Iulia Tincu

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Adesea, când o persoană adultă are un comportament lipsit de responsabilitate, arogant,...
 
Taguri: dezvoltare  crestere  afectiuni    viata 
Fiecare copil se dezvolta dupa un ritm propriu de crestere si adaptare la conditiile noi de mediu. Cu toate acestea, din punct de vedere al achizitiilor fizice si psiho-motorii exista un barem de dezvoltare in limitele caruia ar trebui sa se incadreze orice copil dezvoltat armonios. Incercati, ca parinte, sa va incredeti in instinctul propriu, si semnalati cat mai devreme orice modificare pe care o suspectati ca fiind patologica in dezvoltarea micutului dumneavoastra.

Ceea ce specialistii denumesc esecul cresterii, pentru parinti reprezinta o adevarata povara; copii lor au greutati si inaltimi mult sub cele ale colegilor lor, iar acest lucru constituie motivul multor vizite la medicul pediatru. Pentru inceput, subliniez faptul ca este mai importanta rata schimbarilor masuratorilor somatometrice decat o anumita greutate sau inaltime in sine.

Deja am trecut de perioada cea mai importanta pentru sporul ponderal, si anume primii doi ani din viata. Un nou salt in privinta cresterii il vor inregistra in perioada pubertala, cu debut la 8-13 anii fa fetite si 10-15 ani la baieti.
In general, la baza unei incetiniri a cresterii se situeaza o afectare mai intensa, organica si de lunga durata: boli cronice, afectiuni genetice, factori psiho-sociali, infectii acute si nu in ultimul rand starea de nutritie.

Cauze


Exista o multitudine de afectiuni medicale care se soldeaza cu esecul cresterii:
  • Afectiuni cromozomiale
  • Afectiuni endocrine
  • Afectiuni neurologice care interfera cu capacitatea de alimentare
  • Boli congenital cardiac sau pulmonare
  • Anemie severa
  • Sindroame de malabsorbtie
  • Paralizie cerebrala
  • Infectii cornice
  • Boli metabolice
Nu trebuie neglijate nici situatiile in care incetinirea ritmului de crestere a copilului nu reprezinta consecinta unei boli in sine ci mai degraba identificam conditii nefavorabile de viata precum lipsa de afectiune a parintiilor, ostilitatea acestora, climatul familial tensionat, probleme economice sau pur si simplu obiceiuri nesanatoase de alimentatie (orar neregulat la mese, consumul de mancare semipeparata sau de tip fast food).

Parintii sunt in primul rand ingrijorati de aspectul fizic al copilului care, prin comparative cu colegii sai de gradinita sau scoala, va fi mai slab sau prea scund. Intr-adevar,  in cazul copiilor cu insuficienta cresterii, un consult medical pediatric va depista greutatea sub valoarea percentilei 3 sau mai putin de 20% din greutatea ideala varstei.
   
Ce asteptari trebuie sa aveti dupa ce cereti sfatul unui specialist: acesta va incepe prin depistarea istoricului familial, date despre evolutia sarcinii, despre perioada neonatala, evaluarea achizitiilor neuromotorii la varsta mica, depistarea factorilor de risc in mediul de viata, intocmirea graficelor de crestere si intr-un final efectuarea de analize de sange; acestea vor testa starea de nutritie, nivelul hormonal, functionalitatea diferitelor organe.
   
De multe ori aceste evaluari complete au loc in spital unde se descopera cauza esecului cresterii. Tratamentul medicamentos specializat se adreseaza situatiilor in care la baza sta o patologie ascunsa; dar sunt si alte situatii, numeroase de altfel, in care se descopera greseli de alimentatie sau factori psiho-sociali prin corectarea carorara se realizeaza o viitoare crestere ponderala adecvata.

Diagnosticul stabilit

   
La ce sa ne asteptam in fata unui diagnostic de esec al cresterii? Exista doua scenarii: daca perioada de deficit ponderal este relative scurta, s-a putut identifica o cauza ascunsa si se tenteaza corectia acesteia atunci ne asteptam la recuperarea mai rapida parametrilor somatometrici si continuarea cu o dezvoltare normala; pe de alta parte insa, daca avem de-a face cu o perioada indelungata de dezvoltare defectuoasa atunci si efecte sunt pe masura, putand afecta in continuare cresterea.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro