Cont personal

De ce consuma alcool adolescentii?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: alcool  adolescent  consuma  alcool  tmiditate 
Statisticile arata ca adolescentii incep sa bea de la varste din ce in ce mai mici si consuma cantitati de alcool din ce in ce mai mari. Cum va puteti indeparta, din timp, copilul de acest viciu? Cum il puteti pune in garda cu privire la efectele devastatoare ale acestui obicei nesanatos? Iata cateva idei.

Oferiti-i informatii
Fara sa dramatizati prea mult - caz in care adolescentul va va acuza de exagerarea situatiei -, informati-va copilul cu privire la pericolele antrenate de consumul de alcool. Posibila instalare a dependentei, efectele neplacute asupra sistemului nervos, consecintele asupra sanatatii fizice, comportarile bizare si curajul de a face gesturi nebunesti toate acestea le puteti expune adolescentului dumneavoastra, oferindu-i exemple edificatoare. Stirile va ofera, oricum, argumente pentru pledoaria dumneavoastra.
Dialogul va va permite sa aflati parerea copilului dumneavoastra si sa vedeti cum percepe el lucrurile.

Demontati ideile preconcepute
Adolescentul dumneavoastra va poate oferi, ca si contraargumente, intreaga paleta de idei preconcepute din domeniu: alcoolul dezinhiba, poate inveseli, da curaj in situatii intimidante, intareste capacitatile fizice si da un elan remarcabil ideilor. Trebuie sa luptati cu aceste prejudecati, aratandu-i ca este vorba numai despre niste aparente, despre o autoiluzionare. Alcoolul diminueaza viteza de reactie, adoarme reflexele, sporeste agresivitatea si limiteaza capacitatea de a gandi limpede. Veselia oferita de alcool este una inselatoare. Se instaleaza dupa primul pahar, dar se estompeaza si se transforma in iritabilitate daca procesul continua.
Si alte idei false pot fi inlaturate prin discutii. Spre exemplu, majoritatea adolescentilor considera ca o halba de bere este o alegere mai buna descat un pahar cu vin. Este complet gresit. Contin aceeasi cantitate de alcool.
Este important sa mentineti deschisa calea dialogului, dar este bine sa va afisati deschis nemultumirea daca, spre exemplu, adolescentul dumneavoastra vine beat acasa. Copilul trebuie sa inteleaga ca exista limite (poate bea din cand in cand un pahar, dar fara sa exagereze).

Oferiti-i sprijin si incredere
De ce beau adolescentii? Pentru a-si invinge timiditatea, pentru a fi exact ca ceilalti camarazi, pentru a se impune in fata altora, pentru a capata curaj. Ii puteti arata ca exista si alte mijloace de a castiga respectul si aprobarea celor din jur. Propria personalitate si refuzul de a se lasa influentat sunt doua atuuri foarte mari, care atrag admiratia celorlalti. 
Si apoi, alcoolul este doar o capcana. Explicati-i adolescentului ca timiditatea nu este decat aparent infranta de alcool. Daca incearca sa-si alunge timiditatea in acest fel, va intra intr-o spirala periculoasa: va avea nevoie de cantitati din ce in ce mai mari alcool ca sa capete curaj si, in lipsa acestuia timiditatea i se va accentua.
Timiditatea se invinge prin intarirea increderii in propriile forte, alegand, de exemplu, sa spuna nu alcoolului si sa se dedice unor domenii in care se simte valorizat.
Laudati-va copilul pentru alegerile bune pe care le face, pentru succesele sale in diverse arii de activitate si aratati-i ca este iubit si apreciat, fara a avea nevoie de "ajutoare" de tipul alcoolului.Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro