Cont personal

Cauzele si efectele obezitatii

autor: Echipa GP

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange. Valorile...
 
Orice parinte stie ca nu e deloc usor sa-i inveti pe copii bunele maniere. Dar cu siguranta...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Pentru copii, vestimentatia reprezinta o modalitate excelenta de a-si exprima personalitatea,...
 
Taguri: obezitatii  greutate  efectele  obezitatea  copii 
Obezitatea apare atunci cand avem de-a face cu un exces al grasimilor in organism. Specialistii spun ca numarul ce celule adipoase este constant pe tot parcursul vietii dar au o capacitate foarte mare de a-si varia dimensiunile astfel incat ingrasarea apare in urma balonizarii continutului celular.  Vorbim in acest articol despre o problema majora de sanatate la nivel mondial, cauza a multiplelor comorbiditati si cu repercusiuni pana in viata de adult.

Prevalent obezitatii la populatia pediatrica are valori variabile, dar ridicate, in raport cu diferite zone geografice. Limitele variaza intre 15 si 40%. Un studiu efectuat in Romania a evaluat procentul populatiei obese si supraponderale la 25%.

De ce apare obezitatea?

La baza stau factori genetici, comportamentali, de mediu, sociali si personali dar si tratamente medicamentoase. Specialistii spun despre obezitate ca este o boala genetica intrucat 75% din procentul de obezitate este dat de exprimarea genelor. Un rol important il joaca si obiceiurile alimentare si mediu sociocultural din care fac parte copii; promovarea unor portii copioase ca semn de bunastare, un numar crescut de mese pe zi, consumul de bauturi indulcite artificial si de alimente de tip fastfood, asocierile nefericite intre glucide si lipide dar si stilul sedentar de viata al copiilor moderni, toate contribuie la dezvoltarea obezitatii la varste din ce in ce mai fragede. Lipsa de activitate fizica detine un loc de cinste; copii petrec mult timp in fata calculatorului si a televizorului, preiau modelul parintiilor foarte ocupati si astfel sunt privati de beneficiile sportului in aer liber.

Parintii isi pot ajuta copii pentru a-si mentine greutatea adecvata varstei inca din primele luni, incurajand alaptatul, temporizand diversificarea. Ulterior nu vor oferi acestora in timpul diversificarii alimente extra-indulcite sau cu surplus de fainos. Cu timpul, copii se vor obijnui in a selecta alimentele sanatoase. Sa nu credeti ca abandonandu-va copilul in fata televizorului veti castiga timp sau o clipa de ragaz; invatat in felul acesta, va elimina rapid activitatea fizica din programul zilnic.

Medicii evalueaza obezitatea celor mici prin masuratori seriate si variate. Este un consens general ca indicele de masa corporala sa reprezinte etalonul de diagnosticare al obezitatii. Graficele de crestere sunt de ajutor in acest sens.

Pe langa  prejudiciul adus imaginii, obezitatea determina sau favorizeaza aparitia unor variate probleme de sanatate; copiii obezi au o incidenta crescuta a: astmului, diabetului, hipertensiunii arteriale, problemelor hepatice sinuin ultimul rand tulburarile psiho-emotionale afecteaza viata adolescentilor obezi.

Atunci cand medicul semnaleaza existenta problemelor de greutatea, parintii au un rol hotarator. Ei vor stabili modificari ale obiceiurilor alimentare si ale activitatilor zilnice. Cel mai important lucru este suportul psihic al parintiilor. Incurajati-i mereu si nu ironizati niciodata actiunile si eforturile copiilor.

Sfaturi pentru acasa:
  • Indemnati copilul la activitate fizica cel putin 30 minute in fiecare zi
  • Fiti un model demn de urmat pentru micut; acesta va prelua rapid din gesturile dumneavostra
  • Schimbati planurile familiei in sensul efectuarii activitatilor recreative in aer liber
  • Implicati copilul in pregatirea mesei cu noi ingrediente sanatoase
  • Incurajati mesele cu durata crescuta
  • Stabiliti un orar exact al meselor si gustarilor
  • Identificati situatiile cu risc cum ar fi petrecerile si incercati sa temperati efectul acestora
  • Sfatul nutritionistilor este adesea benefic mai ales in familiile lipsite de initiativa
  • Eliminati excesul de grasimi alimentare prin indepartarea produselor cu continut ridicat
  • Dulciurile ultra rafinate sunt un pericol si nu trebuie cultivat apetitul micutilor in acest sens

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro