Cont personal

Care sunt eroii adolescentului de azi?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: adolescent    eroi    personaje    copii 
Imaginatia unor "nici copii nici adolescenti" de 10-15 ani poate fi foarte bogata. In ziua de azi, cinematografele, televizorul, benzile desenate sau jocurile video sunt pline de eroi de fictiune, parca mereu altii si parca cu mult mai multi decat acum douazeci, treizeci de ani. Adolescentii se identifica cu ei, cautandu-si mereu modele de comportament pe care sa le urmeze sau doar metode noi de a fi "cool". Una peste alta, eroii de azi invadeaza viata copiilor nostri si, implicit, si noi trebuie sa traim cu ei.

Un erou in cautarea sinelui

Intai de toate, trebuie sa stabilim faptul ca fetele si baietii nu se identifica cu aceleasi personaje. Daca fetitele prefera genul Bella, eroina din seria Twilight, Hannah Montana sau Serena (Gossip Girl), baietii vor prefera eroii ca Iron Man sau personajele de tip manga, cumva mai "fizice" si mai "masculine". Acest lucru este foarte normal, intrucat fetitele se identifica cu personaje care evolueaza in zona seductiei, a misterului, a feminitatii, in timp ce baietii apreciaza personajele mai fruste, care actioneaza in scopul autodepasirii conditiei. 

In ciuda acestor diferente, se poate observa ca toate acestea sunt personaje care se cauta, se descopera, la fel ca si adolescentii care sunt in deplina definire a propriei identitati. Ei nu stiu ce tip de personalitate vor dezvolta, nu stiu ce meserie vor alege, in ce profesie vor fi foarte buni.

Personaje noi si mereu aceleasi

Si totusi, personajele care ii fascineaza pe adolescentii de azi nu sunt chiar asa de diferite de cele care ne-au fermecat noua copilaria si anii adolescentei. Pe fond, aceste modele nu se schimba in timp, fie ca ei se numesc Capitanul Nemo, Superman, Omul Paianjen, Calaretul Singuratic etc. 

Chiar daca ar fi sa privim de la inceputuri, de la eroii mitologici, si ei personaje in cautarea sinelui, incercand sa se autodepaseasca, am descoperi ca numai aparenta fizica s-a modificat, conform cu lumea in care au evoluat. Adolescentii se vor recunoaste mereu in aceste personaje, iar personjele vor aparea mereu ca un raspuns la aceasta nevoie a societatii de a avea eroi in care sa creada si cu care sa se identifice. 


 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro