Cont personal

Copilul tau vrea sa-si faca un piercing!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: piercing    copil    parinti    corp    copilul 
Majoritatea parintilor sunt, desigur, impotriva acestei bizare dorinte si considera ca piercingul nu-i decat un gest de auto-mutilare. Cu toate acestea, adolescentii sunt departe de a vedea in aceasta alegere o ranire voluntara. Ratiunea acestei dorinte este cu totul alta. Sa vedem care sunt acestea...

De ce alege piercingul?

La pubertate, corpul copilului sufera niste transformari fizice importante si adolescentul simte ca nu mai are nici un control asupra propriului sau aspect. De aceea, doreste sa-si poata „imblanzi” trupul si sa-i controleze transformarea. De asemenea, copilul isi priveste aspectul fizic ca pe unul temporar, de tranzitie. Mai mult, resimte ca propriul sau corp, in loc sa-l protejeze, il face sa se simta vulnerabil si-i exteriorizeaza fragilitatea emotionala. Cosurile, pilozitatea, lipsa unui corp atletic sunt percepute ca niste nefericite semne ale unei perioade de tranzitie, iar piercingul, tatuajele, coafurile indraznete si vestimentatia bizara sunt modalitati de a se „razbuna” pe aceste vulnerabilitati. De asemenea, piercingul constituie o modalitate de a-si pune amprenta personala asupra trupului sau, fie ca locul ales este buricul, nasul sau o alta zona.

Cu cat adolescentul se simte mai prost in pielea sa, cu atat resimte o nevoie mai mare de a soca, de a provoca reactii intense, de a se face remarcat. Desigur, aici intervine si o doza de respingere si de violenta, dar acestea se situeaza in limite normale, asa ca nu este cazul sa va ingrijorati.

Este un tip de violenta corporala care aminteste de rituarurile de initiere din societatile traditionale care marcau schimbarea statutului unui individ si trecerea de la copilarie la maturitate. Acest pasaj nu se poate face fara o oarecare suferinta, iar piercingul reprezinta un mijloc simbolic de a exprima ideea ca nu te poti maturiza fara a suferi. Dar, la capatul acestei etape de transformari, pe adolescent il asteapta independenta dupa care tanjeste. 

Purtarea unui piercing mai inseamna insa si castigarea unui anume statut in randul camarazilor. Aceasta dorinta de a fi apreciat prin intermediul unei achizitii exterioare este o faza trecatoare, dar esentiala pentru evolutia unui individ, pentru ca ii permite sa se cunoasca mai bine si sa inteleaga ca nu aspectul fizic este demn de stima, ci mai degraba calitatile sale morale.

Astfel ca, atunci cand copilul dumneavoastra vine sa va spuna ca isi doreste un piercing, nu este cazul sa disperati si nici sa dramatizati excesiv problema. Tot ce trebuie sa faceti este sa discutati cu el si sa-l faceti sa-si dea seama daca isi doreste cu adevarat asta sau nu. Spuneti-i ca gestul in sine nu este inofensiv si ca este posibil ca, atunci cand va creste, sa regrete alegerea facuta. Incercati sa-l determinati sa isi ia un ragaz de gandire si abia apoi sa treaca la fapte.  De asemenea, amintiti-i care sunt regulile de igiena pentru realizarea unui piercing si informati-va cum trebuie ingrijit locul dupa interventie. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro