Cont personal

Delincventa juvenila la pubertate

autor: echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: penal  minorii  delicventa  parinti  infractiuni 
Delincventa este un fenomen tot mai des intalnit in randul tinerilor, care se ocupa in special cu talharii, consum si trafic de droguri, prostitutie, furturi. Conform organizatiei Salvati Copiii, aproximativ  7% din totalul infractiunilor comise in anul 2000 au avut autori minori. Majoritatea, 70%, au fost infractiuni impotriva proprietatii. Delincventa nu este un fenomen pe care sa-l tratati cu usurinta, chiar daca sunteti convinsi ca adolescentul dumneavoastra n-ar face asa ceva. Stiti probabil ca multi dintre tinerii delincventi provin din familii unite, cu o situatie materiala si sociala peste medie.

Delincventa juvenila si raspunderea penala a minorilor

Delincventa juvenila insumeaza toate faptele care contravin legii, savarsite de catre minori. Minorii raspund penal daca au implinit varsta legala. Nu va pacaliti cu gandul ca adolescentul dumneavoastra nu va fi judecat si arestat pentru ca este minor.

Iata ce spunea Codul Penal, despre minoritate:

Pana la varta de 14 ani minorii nu raspund penal pentru faptele lor.
Intre 14 si 16 ani, minorii raspund penal daca se constata ca au avut discernamant (adica au stiut ca fac un lucru ilegal) in momentul comiterii faptei.
Dupa 16 ani, minorii raspund penal, la fel ca si adultii, dar pedeapsa se injumatateste.

Masurile luate impotriva minorilor pot avea caracter de pedeapsa sau pot fi educative. Pedepsele constau in inchisoare si/sau amenda penala. In cazul pedepsei cu inchisoarea, instanta poate dispune suspendarea pedepsei, dar cu un termen de incercare, in care infractorul trebuie sa se supuna unor reguli stricte. Masurile educative sunt: mustrarea, libertatea supravegheata, internarea intr-un centru de reeducare.
Orice tanar trebuie sa stie toate acestea. Multi dintre delincventii tineri au impresia ca pot face orice, atata timp cat sunt minori, fara sa fie pedepsiti. Mai mult, "prietenii" majori ii pot indemna sa comita infractiuni in locul lor sub acelasi pretext, ca minorii nu raspund penal.

Care sunt cauzele delinceventei

 • situatia materiala proasta a familiei
 • problemele in familie (conflicte cu parintii)
 • familii dezorganizate, care nu supravegheaza si nu incearca sa se apropie de tineri
 • prezenta unui infractor adult in familie
 • tentatiile societatii actuale
 • abandonarea studiilor si lipsa unei ocupatii
 • influenta din partea unor adulti sau tineri infractori
 • influenta anturajului prost ales
 • incercarea de a parea mai matur, mai "cool", mai rebel
 • consumul de alcool si droguri

Dupa cum vedeti, cauzele posibile ale delincventei juvenile sunt multe si variate. Nu este neaparat sa se intalneasca toate deodata. Este suficienta una dintre ele. In mod gresit se crede ca tinerii delincventi provin numai din familii dezorganizate, cu parinti toxicomani sau alcoolici si cu o stare materiala precara. De fapt, infractorii adolescenti pot proveni din familii instarite, cu parinti bine pozitionati social, dar care, din lipsa de timp, nu isi supravegheaza atent copiii.

Care sunt consecintele

Amintiti-le intotdeauna tinerilor care sunt consecintele delincventei. Ajunge sa te lasi luat de val pentru cateva ore, sa cazi in capcanele intinse de persoane rau intentionate si viata ta se schimba pentru totdeauna.

Urmarile infractiunilor sunt pedeapsa cu inchisoarea, internarea in centre de reeducare si un cazier judiciar care te va urmari cel putin pentru cativa ani.
Adolescentii infractori isi pierd prietenii, pierd increderea familiei, nu mai pot avea o viata sociala normala.
Un loc de munca bun este mai greu de gasit atunci cand ti s-a intocmit dosar penal.

Evitati delincventa! Sta in puterea dumneavoastra sa va feriti copilul de infractionalitate. Luati din timp aceste masuri si nu uitati sa fiti apropiati de copii.

1. Aveti grija cum isi petrec timpul liber! Gasiti activitati care sa-i tina ocupati si sa-i duca departe de gastile de cartier, de anturajul nepotrivit. Invatati-i sa evite imprejurarile care ar putea duce la infractiuni.
2. Insistati sa faceti cunostinta cu prietenii copiilor si observati ce fel de persoane sunt acestia. Explicati-le ca prietenii adevarati sunt cei care te accepta asa cum esti, nu cei care te indeamna la comportamente periculoase sau la violenta.
3. Alcoolul intuneca mintea si ii duce pe copii la fapte pe care nu le-ar savarsi in mod normal. Invatati-i pe copii sa se fereasca de alcool si sa nu-l consume atunci cand li se ofera.
4. Explicati-le ca nu trebuie sa riposteze la agresivitate, fie ea verbala sau fizica. Multi tineri ajung delincventi dupa o simpla bataie in fata blocului. Niciodata nu se stie cat de grav ranit poate iesi celalalt dintr-o astfel de agresivitate. Vatamarea corporala si lovirea sunt infractiuni, chiar daca se petrec intre baietii de la bloc.
5. Invatati copiii sa se limiteze la posibilitatile financiare ale familiei, iar daca isi doresc mai multi bani, ajutati-i sa gaseasca o modalitate legala de a-i castiga. Explicati-le ca furtul este o infractiune, oricat de mic ar fi obiectul cu pricina, iar de la un furt se poate ajunge usor la talharie, fapta pedepsita mai greu de Codul Penal.
6. Vorbiti-le copiilor despre comportamentul adecvat pe strada, la scoala, in magazin, in intitutii publice. Trebuie sa stie ca nu au voie sa distruga proprietatea cuiva, asa cum nu au voie sa fure. Distrugerea si vandalismul sunt, si ele, fapte penale.
7. Urmariti daca adolescnetul dumneavoastra are simptomele consumului de droguri. Vorbiti-i despre toxicomanie, iar daca este cazul, cereti ajutor specializat.
8. Urmariti daca tanarul are obiecte pe care nu i le-ati cumparat sau pe care nu ar fi avut bani sa le cumpere. Cereti-i explicatii de cate ori vedeti ceva suspect. 
9. Fiti un exemplu bun pentru copilul dumneavoastra, din toate punctele de vedere.
Faceti-va timp pentru copii, stati de vorba cu ei, implicati-va in viata lor, apropiati-va de ei.

Semnele delincventei juvenile

 • Adolescentul are un comportament rebel, sfideaza autoritatea, nu se supune regulilor acasa sau la scoala, are un comportament nepotrivit fata de persoanele cu autoritate (parinti, profesori).
 • Chiuleste de la scoala.
 • Dispare de acasa, nu spune unde merge.
 • Minte.
 • Are prieteni dubiosi.
 • Are semne de violenta (vanatai, rani) semn ca se implica in conflicte fizice.
 • Il vedeti cu obiecte pe care nu si le permite (semn ca fura).
 • Il surprindeti in stare de ebrietate sau sub influenta drogurilor.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro