Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Sfaturi pentru parinti  > Copilul tau este homosexual? Afla ce trebuie sa faci!


Copilul tau este homosexual? Afla ce trebuie sa faci!

autor: Echipa GP

Societatea romaneasca, desi si-a deschis granitele cu mai bine de 20 de ani in urma, la capitolul mentalitati a ramas blindata in ceea ce noi numim traditie. Recunosc, si eu pana acum cativa ani, am avut o repulsie fata de homosexuali si in special pentru ca aveam senzatia ca sunt "altfel". In momentul in care vezi ca sunt la fel ca tine, ca sunt colegii de zi cu zi de la facultate, serviciu sau chiar de la bloc, iti schimbi atitudinea. Ce te faci insa cand afli ca propriul tau copil e homosexual?

In acel moment lucrurile par sa se complice. Lumea ta interioara se prabuseste, stalpii de rezistenta devin barne putrede ce se sfarama sub povara unui astfel de cuvant: homosexual.
Te intrebi cu ce ai gresit? Cu nimic. Pur si simplu cu nimic. Nu e o greseala si nu este nici o boala, asa cum multi parinti au senzatia.

Ce este homosexualitatea?
Este definita ca o orientare sexuala, caracterizata printr-o atractie, fie ea romantica, estetica sau sexuala catre o persoana de acelasi sex. Barbatii cu inclinatii homosexuale sunt numiti gay iar femeile lesbiene.

De ce apare?
Nu s-a stabilit exact de ce apar astfel de orientari, meciul greu se da acum intre biserica si stiinta. Pina la urma, homosexualitatea este un lucru normal si vechi de cand lumea si pamantul. 

Copilul meu este homosexual. Ce fac?
Reactionezi normal. Cat poti de normal. Lucrurile nu se schimba cu nimic, pina la urma tot copilul tau ramane. Nu vei schimba nimic nici daca il respingi si nici daca il fortezi sa mearga la medic sau psiholog. 

De ce trebuie sa fiu alaturi de copilul meu?
Homosexualii care nu isi dezvaluie adevarata identitate, pretinzand fata de familie si societate ca sunt heterosexuali, trec prin adevarate stari emotionale: anxietate, nervozitate, panica, devin inchisi, izolati. Toate duc la o inrautatire a vietii lor sociale si a sanatatii. Daca a facut acest pas, de recunoastere a propriei identitati, de a trece de la frustrare, frica la impacare si recunoastere nu e mai bine sa il sprijini? Stiu ca nu e usor.  Faptul ca familia lui va arata altfel, faptul ca trebuie sa suporti intrebarile si parerile vecinilor si colegilor de serviciu, sunt doar cateva lucruri care nu te-ar putea lasa sa dormi. Si totusi aceasta e realitatea.

Cum sa ma comport in continuare?
Tu ca parinte trebuie sa fii un sprijin emotional pentru copilul tau. Homosexual sau de alta orientare sexuala, pina la urma e copilul tau, caruia i-ai oferit dragoste si o sa-i oferi in continuare. Daca ai nevoie de sprijin pentru a putea depasi momentul si pentru a te descurca in continuare, apeleaza la psiholog. Si biserica este utila atata timp cat nu te indepartezi de copilul tau.

Psihologul este bun si pentru copil si pentru parinte

Mersul la pshiholog e foarte util copilului, in special, inainte de a-si destainui orientarea sexuala parintilor sau altor rude. Consilierul ii raspunde astfel la o serie de intrebari legate de normalitatea lui si de ce reactioneaza asa societatea. Tot psihologul este cel care il pregateste pentru acest coming out, recunoaterea orientarii sexuale fata de familie si societate. Recunoastere ce duce la scaderea gradului de anxietate a copilului.
Si parintii pot opta pentru a merge la psiholog, nu pentru a afla unde au gresit sau cine e vinovat,  ci pentru a putea gestiona aceasta situatie cat mai bine, sa stie cum sa reactioneze si sa se comporte fata de copilul lor.

Concluzie
Iubeste-l si accepta-l ca si pana acum, e copilul tau.
tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/sfaturi-pentru-parinti/sexualitate/copilul-tau-este-homosexual-afla-ce-trebuie-sa-faci.html
data: 18.10.2019