Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Sfaturi pentru parinti  > Tu ce tip de parinte esti?


Tu ce tip de parinte esti?

autor: Echipa GP

Te-ai intrebat vreodata ce fel de parinte esti si din ce categorie faci parte? Ei bine, dupa cum stii deja, nu-i deloc usor sa fii parinte. Fiecare varsta are farmecul si problemele ei. Dar oare cum este mai bine? Sa fim genul de parinti prieteni? Sa fim autoritari pentru a ne proteja copiii? Sa fim niste parinti libertini si sa le acordam copiilor toata incredere? Sa vedem, in randurile urmatoare, care sunt tipurile de parinti si implicatiile lor.Parintii indulgenti

Parintii indulgenti sunt parintii care ofera copiilor lor posibilitatea de a face ceea ce doresc. Le ofera incredere maxima, ii cearta foarte rar, ii lasa sa-si dezvolte singuri drumul in viata, creativitatea, fara a le impune reguli si restrictii. Acest gen de parinti cresc copii libertini, siguri pe ei, creativi, inteligenti. Insa, exista si cateva scapari si probleme ale acestui gen de educatie. Exista posibilitatea ca cei mici sa nu reuseasca sa se comporte asa cum trebuie in anumite situatii. Mai exact, ei nu vor reusi sa respecte anumite reguli impuse de altii, necesare pentru functionarea anumitor situatii.

Parintii autoritari

Parintii autoritari sunt parintii care nu accepta sa faca niciun compromis pentru copilul lor. Mai exact, regulile impuse de parinti sunt absolute iar copiii trebuie sa le respecte fara alte comentarii. Acest gen de educatie conduce catre copii reci, lipsiti de siguranta de sine, perfectionisti, critici, ordonati, fricosi fata de cei superiori. Dezavantajele acestui tip de parinti sunt clare deoarece relatia parinte-copil are de suferit. Asemenea si dezvoltarea copiilor in cauza.

Parintii protectori

Parintii protectori sunt extrem de dedicati educatiei si cresterii copiilor lor. Mai exact, acestia nu fac altceva decat sa isi protejeze copiii, sa umble in jurul lor, sa intervina atunci cand acestia patesc ceva, sa-i protejeze in exces. In timp, acest gen de parinti devin sufocanti iar copiii vor simti nevoia sa se elibereze de presiunea si grija excesiva a parintilor. Exista riscul ca cei mici sa-si minta parintii din dorinta de a evita ingrijorarea acestora. Maturitatea si dorinta copiilor de independenta va fi un adevarat soc pentru parinti, acestia acceptand cu greu deciziile si noua viata a copiilor lor.

Parintii indiferenti

Da! Exista si parinti indiferenti care neglijeaza nevoile copiilor lor din dorinta de ai maturiza si de a-i face responsabili pentru actele lor. Acestia nu acorda importanta dorintele copiilor lor, nu le cer parerea, ii lasa sa creada ca nu sunt suficient de importanti. Copiii educati astfel se cred mereu inferiori, insuficient de buni, se considera o povara pentru parintii lor, sunt sensibili si in acelasi timp reci si rigizi.

tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/sfaturi-pentru-parinti/psihologie/tu-ce-tip-de-parinte-esti.html
data: 16.12.2019