Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Sfaturi pentru parinti  > Rolul si importanta fierului in alimentatia copilului


Rolul si importanta fierului in alimentatia copilului

autor: Echipa GP

Fierul este esential pentru organism. Lipsa acestuia conduce catre stari anemice, slabiciune si oboseala. Lipsa fierului se resimte in mod special la copii, acestia avand nevoie de multa energie pentru intreaga zi. Si femeile necesita o cantitate constanta de fier pentru a depasi perioadele problematice din luna. Sa aflam impreuna cat fier trebuie sa consumam zilnic si din ce alimente il putem obtine.Este evident faptul ca necesarul de fier zilnic depinde de varsta si activitatea fiecarei persoane in cauza. Copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani, au nevoie de 8 mg de fier zilnic. Scolarii, 7-9 ani, necesita 10 mg de fier/zi. Incepand cu varsta pubertatii (10 ani) si toata perioada adolescentei, baietii au nevoie de 12 mg de fier zilnic iar fetele de 15 mg. La maturitate, atat barbatii cat si femeile raman constanti (10 mg/zi respectiv 15 mg/zi in cazul femeilor).

Cantitatile necesare de fier difera in privinta femeilor insarcinate, acestea necesitand 30 de mg de fier pe zi. Si mamicile care alapteaza trebuie sa fie atente si sa nu evite consumul de fier (minim 20 mg/zi). In ambele cazuri, insa, medicul va face prescrierile necesare.

Alimente care contin fier

Fierul se poate gasi intr-o varietate de legume, seminte, cereale si carnuri. Se stie ca legumele cu frunze verzi sunt cele mai bogate in fier. Mai exact, urzicile, spanacul, salata verde, varza, ceapa verde etc. sunt legume care trebuiesc consumate zilnic, indiferent de varsta. Si pentru ca este sezonul lor, puteti incepe deja o cura de detoxifiere a organismului si un regim alimentar sanatos, bazat pe legume si fructe bogate in fier.
Insa, nu doar legumele cu frunze verzi sunt bogate in fier. Pe langa acestea, lintea, meiul, migdalele, taratele sau painea de secara, sunt foarte sanatoase si bogate in fier.
De asemenea, fierul este intalnit din abundenta in ficatul de vita, in ficatul de porc, in carnea de porc, in pateul de ficat si in galbenusul de ou.

Iata ce legume, fructe si alimente trebuie sa consumam zilnic si care sunt cantitatile de fier exacte, intalnite in ele:

Legume:
cartofi (3,7 mg/100g), linte (5,2-7,5 mg/100g), mazare (5mg/100 g), spanac (4,1mg/100g), varza (3 mg/100g).

Cereale/fructe uscate:
arahide (2,3mg/100g), seminte de floarea soarelui (7mg/100g), germeni de grau (7,5mg/100g), mei (9mg/100g), nuci (4,1mg/100g), tarate (12,9mg/100g).

Carne:
carne de porc (4,5mg/100g), ficat de porc (22,1mg/100g), ficat de vita (11mg/100g), pateu de ficat (10mg/100g).



tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/sfaturi-pentru-parinti/alimentatie/rolul-si-importanta-fierului-in-alimentatia-copilului.html
data: 20.10.2019