Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Scolarul  > Singur acasa - misiune imposibila?


Singur acasa - misiune imposibila?

autor: Echipa GP

Aveti un mic scolar, dar sunteti si angajata. Nu puteti lipsi zilnic de la ultimele ore de program pentru a va lua copilul de la scoala si a-l supraveghea la domiciliu. Mai mult, nici nu se pune problema sa aveti concediu trei luni, cat dureaza vacanta scolara. Va intrebati daca este bine sa va lasati copilul singur acasa, nesupravegheat, pana la intoarcerea parintilor de la serviciu. Oare este destul de mare pentru a se descurca singur? Ce varsta trebuie sa aiba pentru a avea grija de sora sa mai mica?

7 intrebari importante
Unii parinti, mai grijulii, isi fac procese de constiinta si isi imagineaza scene de groaza care li s-ar putea intampla micutilor in lipsa lor. Nu este cazul sa fugiti dintr-o intalnire de afaceri si sa va urcati de urgenta in taxi pentru a va linisti temerile. Cel mai simplu este sa decideti care este varsta ideala pentru a va permite luxul de a-l lasa pe cel mic sa se descurce pe cont propriu. Daca va hotarati ca nu este momentul pentru asemenea aventuri, plasati-l la bunici, in siguranta, sau angajati o bona pentru cateva ore pe zi.
Iata cateva criterii in functie de care puteti descoperi daca cel mic este destul de matur pentru a ramane singur si pentru a purta de grija fratiorului sau surioarei mai mici:
 • In general, un copil trebuie sa aiba aproximativ 10-12 ani pentru a putea ramane singurel. Dar totul depinde de gradul sau de maturitate si de capacitatea sa de a lua decizii. Daca micutul este mai rebel sau mai putin responsabil, atunci mai puteti astepta un an sau doi, pana cand va fi pregatit.
 • Este ascultator? Chiar daca va puteti baza pe capacitatea lui de a pricepe necesitatea de a se descurca pe cont propriu, acest lucru nu va garanteaza ca va urma regulile stabilite de comun acord. Isi face temele, mananca, se schimba dupa venirea de la scoala? Sau se uita la televizor si se joaca pe calculator?
 • Stie care-i sunt responsabilitatile? Este constient ca trebuie sa aiba grija de casa si de fratior? Daca deschide usa oricui, daca aduce multi copii acasa, daca daruieste lucrurile dumneavoastra oricui etc., atunci inseamna ca nu-si intelege rolul de "stapan al casei". 
 • Copilul vrea sa fie lasat singur? Unii micuti se tem de aceasta experienta, asa ca nu-l fortati sa ia aceasta decizie.
 • De asemenea, trebuie sa tineti cont de felul in care se intelege cu fratiorul sau surioara lui. Daca se bat sau se cearta, dezastrul este garantat.
 • Casa dumneavoastra este un loc sigur? Ferestrele sunt bine inchise, usa este securizata, nu exista substante toxice la indemana? 
 • V-ati invatat micul aventuros sa nu umble in spatiile "interzise"? I-ati spus care sunt masurile de prim-ajutor in diferite situatii periculoase?
4 precautii speciale
Daca ati raspuns cu "da" la majoritatea intrebarilor, inseamna ca aveti un copilas descurcaret, pe discernamantul caruia va puteti baza. Dar cum anume procedati pentru a face acest pas intr-un mod cat mai simplu?
 • Incepeti treptat. La inceput, lasati copilul singur numai 30 de minute, cat iesiti la cumparaturi sau plimbati cainele. Cresteti progresiv acest interval. 
 • Repetati-i regulile importante. Spuneti-i ce doriti de la el si cum trebuie sa se comporte in absenta dumneavoastra. Faceti-i o lista cu lucrurile permise si interzise.
 • Lasati-i numarul de telefon al unui vecin sau al unei rude care sta in apropiere. Daca va aparea vreo urgenta, veti sti ca cineva ajunge rapid acasa. 
 • Invatati-l sa-si ingrijeasca fratiorul sau surioara, oferiti-i "lectiile" practice necesare inainte de a-i lasa singuri pe cei doi copii.


tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/scolarul/timp-liber/singur-acasa-misiune-imposibila.html
data: 20.02.2020