Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Scolarul  > Copilul meu este daltonist?


Copilul meu este daltonist?

autor: Echipa GP

Pentru copiii daltonisti, perceptia culorilor nu este aceeasi ca pentru ceilalti. Daltonismul nu este o boala grava, ci pur si simplu o anomalie in perceptia si definirea culorilor. De altfel, este si relativ raspandita. Cam unul din zece copii sufera de anomalii legate de perceptia culorilor.
Nu se poate vorbi de daltonism pana la trei ani

Pana la varsta de trei ani, copiii nu disting foarte clar culorile, asa ca nu este cazul sa va impacientati daca ii cereti un pix rosu si el vi-l aduce pe cel albastru. Pana la aceasta varsta, nu se poate vorbi despre o perceptie anormala a culorilor, ci, pur si simplu, de lipsa unor cunostinte in domeniu, pe care le va dobandi in timp. Copilul recunoaste culorile diferite, dar nu reuseste sa le asocieze cu acele cuvinte care le denumesc.

Diagnosticarea daltonismului

Daca micutul dumneavoastra are mai mult de trei ani si inca nu reuseste sa aprecieze corect culorile, puteti merge la oftalmolog, pentru stabilirea unui diagnostic. Aici i se va face un test cu asa-numitele tablite pseudocromatice. Este vorba despre niste tablite imprimate, cu pete de culoare, pe care un individ cu vedere normala le poate identifica foarte usor, insa care pun probleme unuia afectat de daltonism.
Un alt test este cel al firelor de lana, in care copilului i se cere sa grupeze pe nuante firele de lana pe care le are la dispozitie: rosu la rosu, albastru la albastru etc. In cazul in care confunda nuantele, diagnosticul de daltonism este confirmat.

Cauzele

Daltonismul este o problema destul de raspandita. S-a stabilit ca aproximativ 8-10% dintre barbati si 0,5% dintre femei sufera de aceasta afectiune. Cauza, in majoritatea cazurilor, este ereditara, fiind vorba despre o anomalie genetica la nivelul cromozomului masculin. Exista si cazuri, mult mai rare, in care cauza este o leziune specifica a retinei sau a sistemului nervos, in urma careia informatiile pe care le primeste creierul sunt amestecate.
O alta cauza poate fi utilizarea anumitor substante sau medicamente. Oricare ar fi cauzele, cel putin deocamdata, aceasta afectiune nu se poate trata, iar acest lucru presupune, mai departe, in viata de adult, o limitare a optiunilor in ceea ce priveste alegerea unei meserii.

 Daca micutul tau sufera de aceasta afectiune, te invitam sa discuti despre ea in  Pediatrie.

tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/scolarul/sanatate/copilul-meu-este-daltonist.html
data: 11.12.2019