Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Scolarul  > Copilul meu are mereu dureri de cap


Copilul meu are mereu dureri de cap

autor: Echipa GP

Chiar si copiii sufera de dureri de cap. Pentru copiii de varsta scolara, aceste episoade totul neplacute pot diminua capacitatea de a se concentra, de a invata, si ii pot afecta atat la scoala cat si in societate. Asadar, ce-i de facut?

In general, durerea de cap este legata de probleme de natura emotionala. Totusi, acestea nu trebuie subevaluate. Cauzele durerilor trebuie descoperite pentru a fi siguri ca micutul dumneavoastra primeste cea mai buna ingrijire. Cercetarile arata ca 30% dintre copiii de scoala sufera, sub o forma sau alta, de dureri de cap. Chiar si copiii mai mici de 7 ani pot suferi de aceasta afectiune, dar nu o pot exprima intotdeauna. Pana in adolescenta, durerile afecteaza in egala masura fetele si baietii, dar incepand de la pubertate, mai afectate sunt fetele, datorita schimbarilor hormonale mai intense.

Cauzele durerilor de cap

Cauzele pot fi mai multe, in aceeasi masura in care durerile de cap pot fi doar simptome pentru o afectiune mai serioasa. Printre cele mai obisnuite se numara:
  • Infectiile (a racit, are sinuzita)
  • Traumatismele (a cazut, s-a lovit)
  • Probleme stomatologice
  • Probleme de vedere
  • Expunere prelungita la soare
  • Stres (la fel ca si in cazul adultilor, durerile de cap par a avea legatura cu stresul, cu tensiunea nervoasa, care determina contractia anumitor muschi; crizele se pot manifesta daca micutul este supus unor evenimente stresante, cum ar fi reinceperea anului scolar, o mutare, dificultati la scoala, nasterea unui fratior sau a unei surioare etc.)

Cefaleea si migrena

Desi acesti termeni desemneaza, pentru majoritatea, durerile de cap in general, in realitate este vorba despre doua afectiuni destul de diferite. 

Cefaleea se refera la o durere care cuprinde intreaga cutie craniana, care se poate datora multor cauze, inclusiv traumatismelor sau tulburarilor de vedere. Odata ce a fost identificata cauza, medicamentul potrivit alunga durerea destul de rapid. 

Migrena reprezinta o durere mai bine localizata, in partea superioara si frontala a craniului. Cauzele pentru migrena sunt, adeseori, necunoscute. Cercetarile au demonstrat ca, in aceasta privinta, un rol destul de important il are factorul ereditar. Parintii care sufera de migrena prezinta o probabilitate mare sa aiba copii care, si ei, sa se confrunte cu aceeasi afectiune.
tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/scolarul/sanatate/copilul-meu-are-mereu-dureri-de-cap.html
data: 20.10.2019