Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Scolarul  > Acomodarea scolarilor in clasa I


Acomodarea scolarilor in clasa I

autor: Echipa GP

La varsta de 6 sau 7 ani, când intra în clasa I, copiii sunt, în general, invatati cu persoane din afara familiei. Majoritatea au fost la gradinita, unde s-au obisnuit cu colectivitatea si cu respectarea anumitor reguli. Stiu sa relationeze cu alti copii si cu adulti, au invatat sa cedeze dar si sa se impuna atunci când este cazul. Când etapa gradinitei a fost sarita (copilul vine direct din familie), adaptarea sa va fi mai dificila - este vorba de a respecta alta autoritate decat cea parentala, dar si de a relationa cu semenii de aceeasi varsta.

Inceperea scolii este, de obicei, asteptata cu bucurie de micii elevi. Sub influenta parintilor, care le-o prezinta în culori frumoase, ei isi inchipuie un fel de gradinita de unde vor afla mai multe lucruri si unde vor avea mai multa libertate, intrucat "sunt la scoala, sunt mare!". Alti parinti, din pacate, reusesc sa le trezeasca anxietatea, infatisand scoala ca pe un fel de loc de detentie, unde "trebuie sa fii cuminte, sa inveti, sa iei note mari". Adevarul este pe undeva pe la mijloc.

Desi cunostintele în domeniul psihologiei dezvoltarii au evoluat mult, sistemul de invatamant traditional a ramas, în marea sa majoritate, acela de acum 200 de ani. Acum stim ca fiecare copil este diferit si nu toti sunt inzestrati pentru stiintele exacte sau pentru literatura. In 1925, cu mult inaintea descoperirii inteligentelor multiple, C. G. Jung observa: "Matematicile corespund unei anumite particularitati intelectuale, pe care nu o poseda nici pe departe toti oamenii si care nu poate fi invatata." De aceea, pentru facilitarea adaptarii micilor scolari, este bine ca abilitatile acestora sa fie testate in prealabil si sa nu fie fortati sa dea performanta în domenii pentru care nu sunt dotati. Totodata, ei ar trebui sa fie cu precadere pregatiti în acele domenii în care ar putea excela.

Spiritul de competitie


O alta particularitate a scolii, cu care elevii se intalnesc în clasa I, este spiritul de competitie. Chiar daca acesta a fost promovat si la gradinita, scoala il reliefeaza prin calificativele si/sau notele acordate. Pentru ca micutul scolar sa nu capete aversiune fata de scoala sau fata de o anumita materie, ca parinte este bine sa incurajati competitia copilului cu sine insusi, nu cu ceilalti colegi (care poate sunt mai dotati, dupa cum am vazut mai sus, sau, pur si simplu, au avut noroc sa fie intrebati tocmai acel lucru pe care il stiau).

Inca copilareste ...
Varsta inceperii scolii este o varsta la care se copilareste inca. Nu trebuie sa-i cereti copilului sa renunte brusc la masinute sau la papusi, motivand ca "acum esti mare". De asemenea, copiii au foarte multa energie. Pentru a o consuma, este bine sa fie antrenati în activitati sportive sau pur si simplu sa fie lasati sa alerge si sa se catere dupa voie. Este foarte dificil pentru un copil sa stea cate 45-50 de minute nemiscat în banca, atent la ce spune invatatoarea, fara sa vorbeasca cu colegii, fara sa deseneze, fara sa isi miste mainile sau corpul. Sunt copii a caror modalitate principala de invatare este kinetica. Acestia, pentru a invata cu mai multa usurinta, au nevoie sa se miste sau sa tina un obiect în mana în timp ce li se preda. Din nefericire, insa, sunt invatatori care le cer copiilor o liniste deplina în clasa. Desigur ca le este greu sa se adapteze unui astfel de mediu si nu este de blamat copilul.

Lectia invatata

Unii copii vin cu "lectia invatata" de la gradinita. Ei intra la scoala stiind deja sa citeasca sau sa socoteasca, lucruri pe care ar trebui sa le invete acolo. În aceste conditii, atentia lor în clasa descreste considerabil (se plictisesc) si fie deranjeaza ora, fie ajung sa fie preferatii invatatorului, acesta neglijand formarea celorlalti elevi.

Avand în vedere toate aceste motive, adaptarea copilului în clasa I se face cu destula dificultate. În general, copiii incearca sa faca pe placul parintilor, respectand ce li se cere, invatand si luand note mari, insa pot stagna sau regresa din punct de vedere emotional. Este bine sa cautati pana gasiti clasa potrivita si nu sa cereti copilului sa se adapteze unui mediu neprielnic.


tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/scolarul/psihologie/acomodarea-scolarilor-in-clasa-i.html
data: 11.12.2019