Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Scolarul  > Trucuri pentru a invata cuvinte noi!


Trucuri pentru a invata cuvinte noi!

autor: Echipa GP

Nu mai e mult si micutul dumneavoastra va merge la scoala. De-acum, lumea scrisului, pe care de-abia incepe sa o cunoasca, va deveni centrul in jurul caruia vor gravita toate cunostintele pe care le va dobandi in scoala. Va avea de luptat cu literele, cu punctuatia, cu ortografia, cu vocabularul, dar pana la urma va reusi. Ce puteti face dumneavoastra pentru a-l ajuta sa scrie mai bine si sa-si imbogateasca vocabularul?

La 6-7 ani, primii pasi

Trebuie sa inventati tot felul de jocuri placute, care sa se invarteasca in jurul scrisului. Incercati ca, de cate ori mergeti intr-un loc interesant, sa aveti cu dumneavoastra un carnetel si un creion. 
Spre exemplu, daca mergeti la zoo, copilul poate desena animalele pe care le vede si poate scrie dedesubtul lor cum se numesc si cateva informatii despre ele. 

Cand pregatiti o prajitura care ii place foarte mult, poate nota reteta in caietel, pe masura ce amestecati ingredientele, iar data viitoare va poate citi instructiunile din "cartea de bucate". Important este sa-si exerseze scrisul si cititul, pentru a-i veni mai usor la scoala.

De la 8 la 13 ani, descoperind placerea cuvintelor

Deja a invatat regulile de baza si se descurca binisor cu scrisul. Dumneavoastra trebuie sa-i creati conditiile pentru a transforma scrisul intr-o activitate atat utila, cat si placuta. Un prim pas ar fi sa il incurajati sa scrie fara sa-i corectati încontinuu si agresiv greselile de exprimare. Riscati sa il pierdeti pe drum...

Cumparati-i reviste care contin cuvinte incrucisate sau rebusuri. Astfel isi va imbogati vocabularul fara sa va dati seama. Daca isi doreste un catel sau un hamster, inainte de a i-l cumpara, rugati-l sa va prezinte in scris motivele pentru care si-l doreste si cum il va ingriji in continuare. 
Incurajati-l sa tina un jurnal de calatorie sau unul personal atunci cand plecati in excursii sau in concediu. Incercati sa-i prindeti in joc si pe prietenii lui sau, daca nu se poate, pe ceilalti membri ai familiei, organizand tot felul de jocuri de vocabular interesante. 

Spre exemplu, puteti sa le spuneti un cauvant al carui sens nu il stiti decat dumneavoastra, iar ei sa incerce sa il defineasca asa cum considera. Pana cand, in sfarsit, veti vedea cine a fost cel mai aproape de adevar, se va rade in hohote, va garantam.tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/scolarul/educatie/trucuri-pentru-a-invata-cuvinte-noi.html
data: 16.12.2019