Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Scolarul  > Interdictiile sunt necesare in viata copilului!


Interdictiile sunt necesare in viata copilului!

autor: Echipa GP

Niciunui parinte nu-i face placere sa ii interzica ceva copilului lui, dar aceste limite trebuie impuse. Desigur, este mai usor de zis decat de facut. Mai ales ca exercitarea autoritatii parentale in acest mod poate duce la mici conflicte, in fiecare zi. Chiar daca nu exista o solutie-minune, sunt cateva repere care va pot ajuta.

Repere care va pot ajuta

Cel mai important, nu trebuie sa va ghidati dupa proverbul "Fa ce zice popa, nu ce face popa!". Educatia copilului se face, intai de toate, prin puterea exemplului. Este greu de imaginat ca putem sa ii impunem regulile pe care noi insine le luam in deradere si le tratam superficial. Un alt sfat util este sa va pastrati claritatea, continuitatea si directia in interdictiile pe care le aplicati. Poate fi enervant pentru un matur sa fie nevoit sa zica de o suta de ori pe zi  "Nu!", dar este necesar, pentru ca nici un copil nu va intelege si nu va aplica niste reguli care sunt mereu modificabile, fluctuante, ambigue, aleatorii sau exprimate echivoc. Daca se indoieste de determinarea dumneavoastra de a le impune, nu aveti nicio sansa. Un alt sfat demn de luat in considerare este ca fiecare sa-si stie locul. Autoritatea dumneavoastra trebuie sa se bazeze pe diferenta de varsta si pe experienta de viata. Asadar, in cazul in care copilul dumneavoastra, chiar si adolescent, este tratat ca un "pseudo-egal", ca un amic sau un confident, acest tip de comportament poate sa il angoaseze sau sa il bulverseze. El ramane copilul dumneavoastra, care inca are nevoie de ajutor, chiar daca incepe sa se transforme, treptat, intr-un adult.

Cateva situatii de zi cu zitipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/scolarul/educatie/interdictiile-sunt-necesare-in-viata-copilului.html
data: 20.10.2019