Ghidul-Parintilor.ro
Grupe de varsta  > Pubertatea  > Totul despre prima menstruatie


Totul despre prima menstruatie

autor: Dr. Marian Ciobanu

Apare de regula intre 11 si 16 ani, cam la doi ani dupa ce incep sa ti se dezvolte sanii si la un an dupa ce iti creste parul pubian. Ti-e poate sa iti vina ciclul mai devreme, decat i-a venit mamei tale. Nu poti prevedea data exacta cand vei avea prima menstruatie, dar fii sigura ca va aparea. Cu cateva luni inainte de aparitia primei menstruatii, ai senzatia de umezeala, din cauza unei secretii albicioase a aparatului genital.

Cantitatea de sange pierduta la prima menstruatie este mica, iar primele cicluri menstruale sunt de obicei nedureroase. Crampele sau durerile menstruale apar - de obicei - o data cu ovulatia, la cateva luni dupa prima menstruatie.

In primele luni, durata menstruatiei este de obicei neregulata, dar cu timpul se stabilizeaza. Lungimea ciclului pate varia de la o luna la alta si de la o persoana la alta.
Poate sa-ti vina mai tarziu, daca esti stresata, pierzi sau castigi brusc in greutate, calatoresti sau daca se schimba anotimpul, te muti de la ses la munte ori invers. Deoarece nu stii intotdeauna cand vei avea menstruatia, e bine sa porti mereu la tine un tampon.

O data ce menstruatia a aparut, inseamna ca poti ramane insarcinata si poti avea un copil. Daca esti activa sexual, poti sa ramai insarcinata,  chiar daca nu ti-a venit ciclul.

Cum te pregatesti

Intreaba parintii, surorile mai mari, prietenele sau rudele, uita-te pe internet sau citeste carti, ca sa stii la ce sa te astepti cand iti vine prima data ciclul. Invata cum sa folosesti produsele cosmetice destrinate perioadei menstruatiei. Daca esti virgina, evita tampoanele de uz intern; pot duce la deflorare.

Nu te speria. Menstruatie este un semn de sanatate si maturitate fizica, nu e o complicatie. Desi unele fete sufera cand apare menstruatia, cele mai multe privesc procesul doar ca un alt aspect normal al vietii lor. Nu trenuie sa schimbi nimic in activitatea zilnica, in afara de a purta produse care sa colecteze sangele menstrual. In timpul menstruatiei, activitatea fizica nu este interzisa, ci chiar indicata.

Emotiile primelor menstruatii

Fetele simt nevoia de sprijin emotional din partea unor persoane in care ele au incredere: din partea mamei, poate a surorilor sau a unei prietene si vor sa fie asigurate ca menstruatia este ceva normal si sanatos.

Prima menstruatie poate fi traumatica pentru fetele care  nu stiu la ce sa se astepte. Sentimentele care le cuprind variaza, de la surprindere la jena, la mandrie, fericire, feminitate si apropierea de mama. Pentru ca nu sunt informate si nu stiu la ce sa se astepte, unele fete sunt scarbite, se simt murdare, sunt mai retrase, tematoare sau se prefac ca sunt indiferente la ce li se intampla. Lor trebuie sa le se explice igiena menstruatiei si ce simt in aceasta perioada. Fetelor le este incomos sa discute acest subiect cu tatal, de la care asteapta doar un sprijin moral tacit.

Cand apare prima menstruatie, considera ca esti perfect sanatoasa, fii vesela, emotionata, mandra si fericita. Simte-te mai feminina, pentru ca - iata! - ai crescut. Sangele menstrual intruchipeaza capacitatea unica de a concepe o viata noua, aptitudine pe care numai femeile o au. Unele culturi considera ca prima menstruatie trebuie sarabatorita in familie (se practica in lumea musulmana). In alte culturi se considera, insa, ca este un fapt firesc, mai mult: o problema personala, care nu are nevoie de a se face caz pe marginea ei.

Cum stii ca iti vine ciclul
  1. Noteaza-ti intr-un caiet zilele de menstruatie. La urmatoarele cicluri, noteaza-ti la fel. Daca numeri zilele dintre cicluri, iti faci o idee de durata acestuia. Scrie si daca ai crampe, dureri (la ovulatie), daca iti curge mult, daca te patezi si intermenstrual (la ovulatie) si care sunt simptomele dinaintea ovulatiei (sindromul premenstrual). Majoritatea fetelor nu au tulburari in decursul ciclului. Daca apar crampele sunt usoare dar, cu timpul pot deveni acute.
  2. Observa-ti corpul. In timpul ovulatiei poti sa ai crampe sau dureri de spate ori, uneori, sangerari minime ( de una , doua zile). Este un semn ca peste doua saptamani incepe menstruatia. Dupa ovulatie, sanii se intaresc, sunt mai grei si mai mari.
  3. Inainte de menstruatie ai dureri de cap, de spate, sau insomnii, iti apar cosuri, esti deprimata, irascibila si plangareata. Aceste sunt alte semne prin care iti dai seama ca vine ciclul.
  4. Secretia vaginala care apare la ovulatie este filanta, abundenta, iar cea care apare dupa ovulatie, pana in apropierea menstruatiei, devine vascoasa. La doua saptamani dupa ziua in care ai avut cea mai filanta scurgere, incepe menstruatia. Poti sa folosesti aceasta tehnica ca metoda anticonceptionala, la fel ca si masurarea temperaturii amtinale (creste cu 0,4 - 0,8 grada in ziua in care ovulezi) si notarea ciclurilor menstruale pe calendar (asa anticipezi ciclul urmator si momentul probabil al avulatiei). Metoda contraceptiva bazata pe temperatura este totusi imprecisa si nu este recomandata la adolescente.
  5. Daca pana la 16 ani nu ti-a venit ciclul, ceva nu este in regula, du-te la medic!tipareste articolul sursa: http://www.ghidul-parintilor.ro/pubertatea/sanatate/totul-despre-prima-menstruatie.html
data: 12.12.2019